България и Хърватия, като отговорни и активни членове на ЕС и НАТО, имат важна роля и отговорност за укрепването на сигурността, стабилността и развитието на просперитета в нашия регион. Това каза президентът Румен Радев на съвместен брифинг с държавния глава на Хърватия Зоран Миланович, който е на официално посещение в България.

Дълбоките регионални и глобални промени в резултат на войната в Украйна показаха, че има необходимост от остри мерки за укрепване на сигурността и стабилността в региона, за развитие на енергетиката и подобряване на всеобхватната свързаност - транспортна, енергийна, дигитална, както и за задълбочаване на интеграционните процеси в Западните Балкани, каза още президентът. Според него тези процеси изискват активен политически диалог и сътрудничество.

Много важно е, че и двете страни полагат усилия за зелен преход на нашите икономики и енергетики, но и споделят убеждението, че този зелен преход трябва да бъде извършван плавно, справедливо и да гарантира поносима социална цена за гражданите, обясни президентът, цитиран от БТА.

Споделяме и убеждението, че преходът към въглеродна неутралност няма как да мине без признаването на ядрената енергетика като важна и неотменима част от новия европейски акт за индустрия с нулеви нетни емисии, коментира Румен Радев.

Двамата президенти споделят мнението, че ускоряването на процеса на европейска интеграция за Западните Балкани е ключов фактор за стабилност, сигурност и просперитет на региона. Обсъдени са били и перспективите за задълбочаване на стокообмена между двете страни. Огромен е потенциалът за разширяване на сътрудничеството между двете страни в сферата на образованието, науката и културата, каза още държавният глава.

Снимка: БТА

Настояваме и ще подкрепим много по-активни европейски усилия за търсене на дипломатически средства и разрешаването на конфликта в Украйна с инструментите на дипломацията и мирния подход,  посочи още президентът Румен Радев. 

Той отговори на въпрос на журналист от Хърватия, свързан с позицията на България за войната в Украйна и дали различните политически настроения в страната ни могат да я променят. Според него неминуемо ще се стигне до този момент. От първия ден на руската агресия в Украйна България остро осъди и продължава да осъжда тази агресия, заяви Радев.

Не можем да отречем факта, че конфликтът се разгаря, въвлича все повече оръжия, все повече хора, рисковете растат, растат и гласовете за победа на всяка цена и от двете страни, каза президентът и добави, че повече от година не се постига военно решение на конфликта.

Снимка: БТА

Всяка държава има своя исторически път. Факт е, че българският народ е признателен за 150 хил. загинали руски войници в Руско-турската освободителна война. Това е принос към нашия народ, който тачим и никога няма да забравим, но това няма връзка с агресията на Русия срещу Украйна, обясни президентът и добави, че България има ясна позиция.

Войната в Украйна показа необходимостта от разширяване на нашето сътрудничество и единство, така че да постигнем по-голяма сигурност и стабилност в региона, смята държавният глава. Президентът посочи, че още в началото на конфликта в Украйна и България, и Хърватия осъдиха агресията на Русия. Днес препотвърдихме нашата подкрепа за Украйна в борбата за независимост, суверенитет и териториална цялост, добави той.

По думите му всеки ден от този конфликт изтощава икономиките ни и социалните ни системи. Трябва да обединяваме нашите усилия и да търсим мирно разрешаване на конфликта, заяви Радев, цитиран от БТА.

Снимка: БТА

От своя страна Миланович коментира темата за Македонския въпрос. Според него има възможност Албания и Република Северна Македония да бъдат разделени в преговорния процес за присъединяването към ЕС, защото Република Северна Македония има определени условия, които, ако не изпълни, няма да може да продължи.

По думите му Албания вероятно ще може да си продължи преговорния процес сама, предава БТА.

Сега ще стигнем дотам, че РСМ, ако не направи тези конституционни промени, с които се ангажира, ще трябва да чака време, в което ще направи това. Това е условие, което съществува, което е приел ЕС, коментира той. Македония е подписала това условие и трябва да го изпълни, категоричен бе Миланович.

Снимка: БТА

Той коментира, че всички тези държави трябваше вече да са част от ЕС, включително Босна и Херцеговина, Черна гора, Сърбия.

Миланович коментира и темата Шенген, която, по думите му, е важна за страната ни. България и Румъния още чакат влизане в Шенген. Критериите са политически. Хърватия чака седем години, след като беше проверена и готова. България чака, защото две държави имат проблеми. Миланович отбеляза, че една от тези държави е Австрия, с която според него може да се разговаря.

Снимка: БТА

Единството на ЕС не е догма и не е нещо , което се подразбира само по себе си и не съществуват хора с ясни демократични мандати, които имат право да говорят от името на ЕС, освен основните тези, отбеляза още Миланович и добави: "Ние сме национални държави, различни сме, някои сме по-либерални, по-отворени общества, други са по-консервативни", допълни той.

Снимка: БТА

По-рано днес Румен Радев и съпругата му Десислава Радева посрещнаха Зоран Миланович и неговата съпруга Саня Мусич Миланович с официална церемония пред сградата на президентството на "Дондуков" 2.