Напът е извършването на непростим политически грях с непредвидими последици, коментира днес пред журналисти във Варна евродепутатът Радан Кънев. Той бе категоричен, че докато не види указа на президента за насрочване на предсрочни избори, ще има надежда, че това безумие, което наблюдава, ще бъде преодоляно.

Всяка политическа сила има своята готовност да се яви на избори, но не забелязвам нито един обществен интерес, който би бил защитен по този начин, допълни евродепутатът. По думите му в такъв вот вероятно партийните лидери виждат своя интерес, но публичният отсъства. Предсрочни парламентарни избори биха били рядък пример за решение, взето против обществения интерес, посочи Кънев.

"Виждам две възможни логики и двете са свързани с персоналните страхове на лидера на ГЕРБ, но не искам да ги обсъждам сега, защото ще вземе да се обижда, а пък мисля, че още има шанс да подминем тази, пак казвам - не грешка, а политически грях в момента да хвърлим страната в хаос", допълни евродепутатът.

За предстоящия евровот той коментира, че искрено се надява много скоро да има решение за общо явяване на "Продължаваме промяната" и "Демократична България", както и подредена листа.

Радан Кънев изнесе публична лекция в Икономическия университет в крайморския град. В нея той отбеляза, че за съжаление, в България не се знае, включително на много високо политическо ниво, какво е Зелената сделка. Като член на комисията по обществено здраве, околна среда и безопасност на храните в Европейския парламент, той коментира проблемите около инфлацията, кризата на покупателната способност и бъдещето на Зеления пакт.

Когато се коментира Зелената сделка, трябва да е ясно, че става дума за над 20 законопроекта, някои от които противоречиви, и за една обща дългосрочна политика с много сериозно европейско финансиране, посочи Кънев. По думите му за нас големият въпрос е дали България изобщо ще успее да се включи, да използва възможностите за финансиране и за модернизация на бизнеса през близкото десетилетие. В ситуация на перманентен властови вакуум, отговорът е по-скоро отрицателен, посочи евродепутатът. И допълни, че има много крайни срокове, като те са между 2026 година и 2032 година.

Подготвени са проекти са от различни български правителства, някои са коригирани, но между разработването и реалното им осъществяване в сътрудничество с бизнеса има съществена разлика, каза още Кънев. И обобщи, че без стабилно управление на държавата е много скептичен дали страната ни въобще ще успее да се възползва от почти неограничените финансови възможности на Зелената сделка.