Управляващата партия на "Единна Русия" е понесла сериозен удар на вота в Москва, отбелязват руски агенции, цитирани от Ройтерс и от Франс прес.

Според тях почти пълното преброяване на бюлетините показва, че кандидатите, подкрепяни от властите, са изгубили в 20 от 45-те окръга в столицата след лято на опозиционни протести. Досега подкрепяните от властите кандидати контролираха 38 места в московската Дума. Това означава, че сега кандидатите, подкрепяни от властите, са изгубили около една трета от местата в столичния парламент, предаде БТА.

Кандидатът на "Единна Русия" Андрей Метелски загуби изборите за председател на Московския градски съвет, отстъпвайки пред Сергей Савостянов от Комунистическата партия на Руската федерация (КПРФ), съобщава РИА Новости като се позовава на резултатите след преброяването на 100% от гласовете. В 15-и район Метелски получава 31,86% от гласовете, а Савостянов - 42,16%.

На изборите за Московската градска дума, представителите на "Единна Русия" се явиха като самономинирани кандидати, припомня агенцията.

Всички 45 депутати от градския парламент бяха избрани от едномандатни избирателни райони, избори по партийни списъци не бяха предвидени.

Повечето места спечелени от кандидати, регистрирани като независими

Независими кандидати получават 26 от общо 45-те места в градския парламент на Москва, съобщи председателят на столичната избирателна комисия Валентин Горбунов след обработка на 100 процента от изборните протоколи, предаде ТАСС.

Активността на вчерашните избори в Москва е 21,77 процента. В 13 от 45-те избирателни окръга печелят кандидати на Комунистическата партия на Руската федерация, в 3 окръга - представители на извънпарламентарната опозиционна партия "Яблоко", в още 3 - кандидати на партия "Справедлива Русия".

Останалите места получават независими, посочи Горбунов. По данни от информационните екрани в пресцентъра на комисията става дума за 26 кресла в градския парламент, уточнява агенцията.

За изборите в Москва бяха регистрирани 225 кандидати, включително 58 - като независими. Имаше кандидати на комунистическата партия, либералдемократите, "Справедлива Русия", "Яблоко", "Гражданска сила" и други извънпарламентарни формирования, напомня ТАСС.

Фактически сред "независимите" има най-малко 41 кандидати на властовата партия "Единна Русия", писа в предизборен коментар "Дойче веле".

 

Окончателни данни от вота в някои субекти на Руската Федерация

Действащият губернатор на Ставрополския край Владимир Владимиров печели на изборите там с резултат 79,65 процента, показват окончателните данни от вота, предаде ТАСС. Избирателната активност там е била 55,18 процента.

Изпълняващият длъжността губернатор на Астраханска област Игор Бабушкин, който се кандидатира за поста като независим, получи 75,64 процента, показват окончателните данни от гласуването там.

Изпълняващият длъжността ръководител на република Башкортостан Радий Хабиров побеждава на изборите за републикански глава с 82,02 процента, показват окончателните данни от гласуването. Владимир Путин назначи Хабиров за временно изпълняващ длъжността през октомври миналата година след оставката на тогавашния ръководител на републиката Рустам Хамитов.

Временно изпълняващият длъжността губернатор на Забайкалския край, независимият кандидат Александър Осипов спечели вота там с 89,61 процента, показват окончателните данни от гласуването.

Временно изпълняващият длъжността губернатор на Челябинската област Алексей Текслер, който се кандидатираше като независим, победи в битката за поста с 69,31 процента, показват окончателните данни от гласуването там. Текслер беше назначен за временно управляващ там от Путин през май, а преди това беше първи заместник-министър на енергетиката на Русия.

Партията Единна Русия е получила най-много мандати в парламента на република Кабардино-Балкария, показват данните от гласуването там. Единна Русия получава 50 мандата в местния парламент, комунистите имат 9 мандата, Справедлива Русия - 7 мандата. Още две партии имат по два мандата. Избирателната активност там е била 67,23 процента.

Вчера в Русия се гласуваше за ръководители на 17 субекта на Руската Федерация и за кметове и общински съветници в редица населени места. С 13 субекта имаше и гласуване за регионални парламенти.