Руснаците гласуват днес на местни и регионални избори, белязани от вълна от протести в предишните седмици, предаде ДПА.

Избори на различни нива, общо над 5 000, ще има във всичките 85 региона на федерацията. В 16 от тях пряко ще се гласува за губернатори, ще бъдат избрани 13 местни парламента, в 22 административни центъра ще се гласува за нов състав на градската управа, а в 3 регионални столици ще има вот за кметове.

В списъците са включени над 56 милиона души - почти половината избиратели в Русия. Властите са отказали регистрация на 6 процента от кандидатите.

Протестите, съсредоточили се в столицата Москва, избухнаха, след като изборните власти не допуснаха до участие в изборите няколко видни опозиционни политици заради технически пропуски като например невалидни подписи.

"Избирателната комисия заяви, че от 6000 подписа, получени от мен, 2000 били невалидни, макар че това не беше вярно", каза пред ДПА един от тези политици, Александър Соловьов от продемократичното движение "Отворена Русия".

По време на вълната от протести, която продължи повече от месец и половина, бяха задържани около 2000 души. Редица привърженици на опозицията обвиниха полицията, че е използвала прекомерна сила.

В интернет циркулираха видеа, на които се вижда полицаи нееднократно да бият протестиращи при задържането им.

Председателят на изборните власти Елла Памфилова заяви два дни преди изборите, че е била нападната посред нощ с електрошок от лице, влязло в дома й.

Като ръководител на ЦИК на Русия Памфилова беше отговорна за недопускането на опозиционните кандидати до изборите за общински съвет в Москва.

Полицията в Московска област е задържала заподозрян за нападението. Той е родом от републиките в Средна Азия и е роден през 1983 г., заяви говорителка на руското министерство на вътрешните работи, цитирана от ТАСС.