"Съдебната власт за мен е тежко уязвена от мафиотизацията и съдии, прокурори, трябва да си го признаят. Те се държат по един много арогантен начин - те са си запушили ушите, затворили са си очите.", заяви в "Тази сутрин" Иван Костов, премиер на България в периода от 1997 до 2001 година, който събира в нова книга свидетелствата си и включва много изследвания.

Той заяви, че не следи внимателно какво се случва в българската политическа действителност, защото е дописвал "Свидетелства за прехода 2000-2009 г.". "С моите свидетелства стана малко като със спомените на Чърчил", посочи Костов.

"В периода след управлението Обединените демократични сили беше нанесен тежък удар на участието на висшата номенклатура на Държавна сигурност и на Българската комунистическа партия. Вследствие на което, отивайки на власт, представена в тези три партии, които управляваха, се износи много бързо и в края на този период започна да губи все повече власт и тя да отива в ръцете на организираната престъпност. Не че организирана престъпност не е имало и мафиотизиране на ниски нива - първоначалното натрупване на парите, особено в силовите групировки, стана по едни държавни канали за контрабанда, които се обслужваха от Гранична полиция, ръководства митниците и т.н. Но отиването нагоре, във висшите етажи на властта на тази организирана престъпност, са фактически мафиотизирането на България", обясни Иван Костов.

Според него той е бил сред лошите в очите на голяма част от обществото.

"Истината, макар и закъсняла, започва да идва. И това се усеща в състава на парламента", коментира бившият премиер.

Според него нагласата в обществото се е променила.

По думите му, когато България е била приета в НАТО, е натоварила системите ни за сигурност и армията ни, което е довело до трагедията с атаката в Кербала.

Според Иван Костов след приемането на България в ЕС е приключил процес на промяна на структурата на икономиката.

По думите му обаче приемането ни е ЕС се е свело до една дума - усвояване на еврофондове.

"Двата процеса, които трябваше да завършат прехода - политическият процес еволюционно катастрофира и не доведе до изграждане и консолидиране на демокрацията с върховенство на закона. Третият най-ключов процес е промяната на езика, промяната на културата, промяната на мисленето и начина, по който се отнасят към събитията, правата на свободите, как излизат от речника на комунизма и влизат в речника на свободния и демократичен диалог", обясни Иван Костов.

"Когато евроатлантизмът се закачва като значка, а се злоупотребява масово с властта, рискува думата да получи негативни оценки", посочи още той.