Терористите от Ирак и Сирия се събират в Афганистан. Те могат да се опитат да дестабилизират ситуацията там, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от РИА "Новости".

Той предупреди, че може да се стигне до началото на експанзия.

"В тази връзка е важно да се поддържа постоянно наблюдение на обстановката на афганистанската граница и да бъдем готови да противодействаме, а за целта трябва да координираме работата на силовите структури при необходимост от провеждане на съвместна операция", добави руският президент.

Путин нарече ситуацията след изтеглянето на американските войски нелека и тя само ще се усложнява от действията на терористичните групировки.

Путин посочи, че потенциалните заплахи за Централна Азия, Закавказието и другите региони преди месец бе подробно обсъждана и предстои отново да се разглежда.

През август на фона на изтеглянето на американските части от Афганистан, талибаните завладяха всички големи градове в страната и обявиха края на 20-годишната война. През септември те сформираха временно правителство, оглавено от Мохамед Хасан Ахунд.

На този фон всички западни страни с мисии и контингенти организираха евакуация на служителите си, както и на афганистанците, които са работили с тях или са им съдействали.