Съветникът на Белия дом по националната сигурност Джон Болтън заяви днес, че САЩ искат да започната стратегически разговори с Русия относно агресивните действия на Китай. В интервю за Ройтерс, дадено в Тбилиси, където е на посещение, Болтън каза, че китайският ракетен потенциал е заплаха също за Русия, въпреки че "сърцевината на Русия" отстои на голямо разстояние от тези ракети.

Той окачестви като "отживелица от Студената война" Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, подписан през 1987 г. между САЩ и тогавашния СССР.

Високопоставеният американец отбеляза, че ще бъде от полза, ако руснаците "престанат да се намесват в нашите избори", ако "излязат от Крим и Донбас в Украйна", ако "спрат да използват незаконни химически оръжия, за да извършват опити за убийства срещу руски емигранти на Запад", и също ако "по-малко се натрапват в Близкия изток". По думите му подобно поведение на Москва е карало досега Вашингтон да налага санкции на физически и юридически лица от Русия.

Пред Ройтерс Джон Болтън каза, че понастоящем американски представители обсъждат дали да бъдат наложени нови санкции заради руската намеса в изборния процес в САЩ и анексирането на Крим. "Ние ще направим, каквото трябва да направим и каквото смятаме за необходимо", гласят думите му. На въпрос дали е възможно да бъдат наложени санкции на притежателите на руски държавни облигации, Болтън каза, че не знае за "някакво санкциониране по въпроса за суверенния дълг". Но според него това може да се случи, ако бъдат установени някакви подлежащи на санкции финансови трансакции на тези притежатели, но то няма да се отнася за самия дълг.

Русия постоянно отрича, че има нещо общо с някаква намеса в изборите в САЩ, отбелязва Ройтерс.