Министрите ще направят анализ на цената на хляба по цялата верига и утре ще докладват на премиера. Цената на тока формира едва 5-6 на сто от себестойността на хляба и не може да повлияе значително върху крайната стойност.
Голяма част от основните хлебозаводи работят на газ, а не на ток, каза още министърът. (Газът поскъпна с 5% от 1 юли, но за 3-годишен период поскъпването на синьото гориво значително надвишава това на тока.)

Факторът за повишаване при хляба е цената на пшеницата и нашите опасения са, че има основания за покачване заради поскъпването на световните борси, каза още Найденов.
В момента имаме рекордни цени на световните борси. Ние произвеждаме едва 1 на сто от световния добив на пшеница и не можем да сме фактор на този пазар, за да можем да влияем върху цените. През последните два дни има спад с 15 евро на борсите, но все още пазарът очаква реколтите в Русия и Казахстан, за да се успокои, добави министърът.

На въпрос дали България смята да намали ДДС за хляба, както Румъния, министърът отговори, че ние не може да гледаме Румъния. Това е предложение на премиера им Виктор Понта, такова решение следва да се гласува с бюджета в края на годината, а не бива да забравяме, че през октомври в Румъния предстоят избори, посочи Найденов.
Той добави, че в Румъния ДДС е повишен от 19 на 24 на сто, докато в България трайно е 20 на сто. Ние не вдигаме данъка, а същевременно подпомагаме земеделските производители повече от Румъния, добави той.

Месопреработватели в България също предложиха намаляване на ДДС ставката за храните от 20 на 10 на сто.

Министър Найденов заяви, че реколтата от царевица в страната е застрашена, ако в близките дни не завали дъжд. Царевицата е основен компонент на фуражите и затова се очаква увеличение, добави той. Преди около седмица е приключило изплащането на субсидиите на говедовъдите, които са в размер на 10 млн. лв. и са извънредни, а на овцевъдите ще бъдат дадени още 5 млн. лв. Извънредните средства са, за да могат животновъдите да понесат по-леко поскъпването на царевицата и фуража, каза още министърът.

Найденов заяви, че се обмисля да се поиска от Европейската комисия субсидиите за глава добитък да бъдат изплатени по-ранно. "Те трябва да бъдат изплатени до 1 декември, но ще поискаме това да се случи още през октомври. В момента парите са налични, но по регламента плащанията трябва да бъдат извършени на 1 декември", каза министърът.