Проверка на машините за гласуване, които са на склад, започна сутринта в четвъртък. Целта е да се провери дали е инсталиран правилният софтуер на 446 от устройствата за вота, съобщава БТА. Проверките ще продължат и в петък, докато бъде инсталиран софтуерът на всички машини, обясни зам.-председателят на ЦИК Емил Войнов. Решението за проверките е било взето късно в сряда вечерта на заседание на Комисията.

При повреда в устройството за видеонаблюдение или на стойката му, ще бъде сигнализирана общинската администрация - това е становището на Избирателната комисия, каза Войнов по повод поисканото становище от ЦИК от страна на Министерството на електронното управление. От ведомството са предлагали да бъде сигнализирана Районната избирателна комисия.

"Ние предлагаме - общинската администрация", уточни Войнов. "Информационно обслужване" има резервни смарт устройства и стойки, така че, ако в съботния ден бъде забелязана някаква техническа повреда, устройството да бъде заменено. В неделния ден изрично сме казали, че замяна не може да има", заяви Войнов. Замяна ще се прави в деня за размисъл - 1 април. Тогава смартфоните ще се тестват за кратко от секционните комисии.

По инструкция секционните избирателни комисии са длъжни да направят проверката на устройствата за видеонаблюдение в съботния ден. След тестването устройството се изключва.

Видеонаблюдение не се предвижда в секциите с подвижна избирателна кутия, в лечебни заведения, домовете за стари хора и в арестите. Ако случайно там са предвидени такива устройства, те трябва да бъдат върнати на "Информационно обслужване, обясни секретарят на ЦИК Севинч Солакова по БНР.

Освен в социалните заведения, видеонаблюдение няма да има на корабите и в секциите зад граница.