"Отказваме се от концепцията за голяма фиксирана система с радари и наземни средства и се ориентираме към пластова, мобилна и гъвкава система", заяви пред Ройтерс служител в американското министерство на отбраната, който пожела анонимност.
Говорителят на Пентагона Джеф Морел съобщи, че днес "Белият дом ще направи голямо изявление" за програмата за разполагането на системи за ПРО в Чехия и Полша. След това пресконференция ще дадат министърът на отбраната Робърт Гейтс и генерал Джеймс Картрайт, заместник-председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ.
По думите на Морел първоначалният план за разполагането на системата за ПРО в Полша и Чехия е бил основан върху опасения, че Иран развива програма за междуконтинентални балистични ракети с голям обсег.
По данни на разузнаването обаче Техеран е много по-активен в разработването на ракети с малък и среден обсег, каза Морел. "Ние приспособяваме системата, за да гарантираме, че нашите сили и съюзници са защитени от тази променяща се и нарастваща заплаха", заяви той.
"Нашата технология се развива, така както и заплахата. Вярваме, че имаме по-гъвкава и по-ефективна система, която можем да разположим, за да защитим нашите сили и нашите приятели в Европа", добави Морел. По неговите думи усъвършенстването на системата няма нищо общо с Русия и засяга единствено Иран.
"Решихме да се насочим към пластова и многоцелева адаптивна система, която ще бъде по-приспособена да противодейства на иранските ракети с малък и среден обсег", каза източник от Пентагона, цитиран от ИТАР-ТАСС. Официалното изявление на президента Барак Обама се очаква около 17 ч. бълг. време.
Решението ще бъде обявено в изключително деликатен за Варшава ден, посочва Ройтерс.
Днес се навършват 70 години от съветската инвазия в Източна Полша, която последва пакта Молотов-Рибентроп. Поляците наричат споразумението между Москва и нацистка Германия "нож в гърба".