Граждани се събраха на протест пред президентството под надслов "Ние сме България, ЕС и НАТО! Радев - вън". Събитието се организира от Инициатива "Бъдеще с памет".

Малко след 18.30 часа протестиращите блокираха улицата между Президентството и Археологическия музей. Има засилено полицейско присъствие. Протестът обаче не е мащабен и движението на автомобилите не е спряно по бул. "Дондуков".

"Радев е приятел на дявола", "Радев вън предател", "Радев в Москва, България в ЕС и НАТО", "Вън Радев! Слуга на Кремъл - център на Zлото", гласят част от издигнатите плакати на протестиращите.

Вижте снимки >>

Протестът бе организиран след като вчера президентът Румен Радев заяви в Брюксел, че България е готова да наложи вето, ако се стигне до санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика, както и че се надява служебното правителство да не допуска изпращането на още въоръжение за Украйна.

Според протестиращите държавният глава не отстоява националните интереси на България по начина, по които го правят европейските лидери и политици. Според тях той не обича България и цели да промени външно политическата обстановка в страната.

"Румен Радев отново се прояви като защитникът на Кремъл в ЕС, в разрез с българския национален интерес. Руската намеса в държавата ни вече е официална. Не трябва да търпим това национално предателство", категорични са организаторите на протеста.

Ивайло Мирчев от "Демократична България" постна снимка от протеста на личния си профил във Фейсбук. Сред протестиращите бе и Петър Москов.

"Действията на президента Радев обричат бъдещето на детето ми и бъдещето на моята България в лоша посока", коментира пред медии Москов. Той каза, че държи да е част от "процеса, който ще отстрани този човек от властовите механизми, които използва, и ще може да възстановим смисления и добър път, по който бяхме тръгнали". Според Москов български президент, президент на държава член на ЕС не може да прави реверанси към "сатрапски" режим.

Протестирам срещу поведението на президента Радев, който не защитава интересите на България, а тези на Русия, коментира за БТА Даниела Стефанова. Според нея той трябва да си подаде оставката, заедно с вицепрезидента.

Протестиращите скандираха "оставка".

Днес с остра реакция срещу думите на държавния глава в Брюксел излязоха от ПП, ДБ и ГЕРБ и ДБ като защитиха налагането на санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика, както и изпращане на въоръжение за Украйна.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията подкрепя санкции срещу Русия в областта на ядрената енергетика. Той изтъкна, че са приети нужните закони и са направени договорките за закупуване на нови ядрени реактори от "Уестингхаус", с което да се случи диверсификацията в тази област.

От "Демократична България" също остро протестираха срещу изявленията на президента Радев и видяха в това опит да се удължи максимално зависимостта на България от "Росатом". От партията се противопоставиха и на позицията на държавния глава срещу въоръжаването на Украйна.

"Румен Радев си позволи да демонстрира явно незачитане на няколко решения на 48-ото Народно събрание, приети с огромно мнозинство от пряко избраните от народа депутати, като едновременно с това рискува отново да постави България в изолация на международната сцена. Независимо че в момента страната се управлява от служебен кабинет, избран от президента, България е парламентарна република и като такава, всички институции, включително президентската, следва да се съобразяват и да спазват стриктно решенията на най-висшия орган на държавата - Народното събрание", посочиха от ПП.

"Президентът Румен Радев все по-ясно демонстрира нагласите си в защита на Руската федерация. Позициите му в Европейския съвет по теми за последваща подкрепа за Украйна с оръжие и предстоящи санкции на ЕС срещу руското ядрено гориво, показват поетите ангажименти към Русия и поставят България в изолация", заявиха и от партията на Цветан Цветанов.

БСП определиха думите на Радев като вътрешна пиар акция със съмнителен успех.

"Не забравяйте, че лицензите на ядрените блокове в Козлодуй изтичат на 5-и 2027 година, на 6-и 2029 година и единственият, който може да даде разрешение за по-нататъшното удължаване е "Росатом", заяви Таско Ерменков.