Производителите от сектор "Земеделие" остават в протестна готовност, съобщи Инициативният комитет на общонационалния земеделски протест. Машини и хора остават на паркинга на Долни Богров до подписването на меморандум с властта за договорените параметри на 19 септември 2023 г., посочват от Инициативният комитет.

Документът трябва да включва, че всички искания на фермерите ще са удовлетворени. Земеделците се събират в 10 ч в Долни Богров, за да изчакат подписването на меморандума.

Те ще изчакат до 10 часа подписване на документи, в противен случай тръгват с тежка техника към триъгълника на властта.

На днешното си заседание правителството ще отпусне още 63 милиона лева компенсации на земеделците. След като 150 милиона бяха отпуснати преди седмици за тях, до 30 септември ще бъдат изплатени и останалите компенсации за повишените разходи за производство вследствие на войната в Украйна.

Участниците в разговорите в Министерския съвет бяха посрещнати от протестиращите със смесени чувства. Най-силно одобрение срещна забраната за внос на слънчоглед, но те смятат, че не са изпълнени всичките им искания.

След 4 часа преговори с правителството и още толкова в спорове между браншовите организации - инициаторите на протеста заявиха, че днес ще стане ясно дали продължават с протестните действия или не.

На срещата при закрити врати в Министерския съвет присъстваха премиерът Николай Денков, двамата министри - на земеделският министър Кирил Вътев и на финансите Асен Василев, председателят на Асоциацията на земеделците Венцислав Върбанов, Цветан Цеков от Националната браншова камара "Плодове и зеленчуци", директорът на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров, Мария Степанчева, председател на Асоциация на биволовъдите в България Илия Проданов от Национална асоциация на зърнопроизводителите, Симеон Караколев от Инициативния комитет за земеделски протест и други.

Няма да има внос на слънчоглед от Украйна, ако не се регламентира количеството му с квота, обеща премиерът Денков. Той съобщи още, че му предстои и разговор с представители на Европейската комисия дали има възможност и други продукти да бъдат приобщени към забраната за внос от Украйна като мед, месо, мляко и други. Министър-председателят пое ангажимент до 30 септември да бъдат изплатени средствата за компенсации, които са поставени като изискване от протестиращите. Министерството на земеделието ще съкрати и срока за подаване на заявки и плащанията ще станат в рамките на седмица или две. Министърът на земеделието Кирил Вътев излази надежда  протестът да приключи. "Ако това не стане, мисля, че може да се правят други изводи", каза Вътев.

Мнозина земеделци обаче настояват за пълна забрана на вноса. Ето какво те коментираха пред БНР:

"Въобще не ни удовлетворява това, което беше договорено. Ами това е поредната глупост. Ние искаме едно нещо - спиране на вноса на всички видове продукти от Украйна, докато не се изкупи продукцията на българския пазар с цени не по-ниски от себестойността";

"Много работи има, които не се изпълняват, които бяха заложени в нашите точки";

"Мисля, че има уловка в тази част, че се визира само слънчогледа като култура, която е проблемна и по този начин се цели да се отпратят зърнопроизводителите и животновъдите да останат без защита. Тях не ги защитава нищо от тези решения, които са взети в момента";

"Ами например, защо всички лаборатории на другите държави хванаха зърно с радиоактивни там, пестициди имаше, само нашите лаборатории в България не можаха да отчитат нито един ТИР, влязъл с такова зърно. Даже твърдят, че било с по-добри качества от българското. Другото - какво правим? Тровим си децата, нали? И в бъдеще какво ще стане с химикали, които идват? България ще бъде пълна с ракови заболявания. Бъдете сигурни".

Никой от протестиращите земеделци обаче не отговори през последни дни на въпроса: "Колко от неговата селскостопанска продукция е продал и на каква цена през последните няколко месеци (от май насам), когато Европейската комисия беше наложила забрана за вноса на украинска селскостопанска продукция в пет държави, сред които и България".  ЕК отмени забраната на 15-и септември, след като на 2-ри май наложи ограничения върху вноса на украинска пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе, за да облекчи свръхпредлагането на зърно в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия.

Същевременно Столична община обяви, че въвежда промени в организация на движението в София заради провеждането на протест на земеделците на 20 септември.

Забранява се престоят и паркирането на пътни превозни средства, с изключение на превозните средства на участниците, от 1:00 часа до приключване на протеста на бул. "Тодор Александров" между бул. "Кн. Мария Луиза" и бул. "Христо Ботев", посока център.

От 3:00 часа до приключване на протеста се забранява престоят и паркирането на автомобили на северозападната дъга на пл. "Св. Александър Невски" между ул. "Оборище" и ул. "11-и август", зад църквата "Света София"; на северната дъга на пл. "Св. Александър Невски" между ул. "11-и август" и ул. "Дунав"; на ул. "Оборище" между ул. "Г. С. Раковски" и бул. "Васил Левски".

От 6:00 часа до приключване на протеста на 20 септември разрешава паркирането на пътни превозни средства по крайна дясна активна лента на бул. "Тодор Александров" между бул. "Кн. Мария Луиза" и бул. "Христо Ботев", посока център.

От 6:00 часа до приключване на протеста се забранява влизането на пътни превозни средства по бул. "Тодор Александров" между бул. "Кн. Мария Луиза" и бул. "Христо Ботев", посока център.

Столичната дирекция на вътрешните работи осигурява охрана, постове за контрол и регулиране на движението за горепосочените време и места.