Това обяви Борислав Сандов от политическа партия „Зелените”, цитиран от агенция "Фокус". „Инициативата е предприета от Балканската антиядрена коалиция, която се учреди на 26 март в София и включва зелените партии и зелени неправителствени организации от България, Турция, Сърбия, Гърция, Македония и Румъния. Целта на коалицията е Балканите без ядрена енергетика,

Балканите без АЕЦ, защото това е сеизмично опасен регион, в който има хронична корупция и недобра информираност а нещата, които се случват – особено, когато говорим за големи енергийни проекти”, каза Сандов. „Основният ни апел е хората на Балканския полуостров да осъзнаят, че държавните граници не са граници за ядрения риск, защото ако се случи авария в АЕЦ "Белене" – ще бъде засегнат целият Балкански полуостров”, допълни Борислав Сандов. „По същия начин, ако се случи авария в АЕЦ „Черна вода” в Румъния, където се планира изграждане на нови ядрени мощности, или в силно земетръсния район на Южна Турция, или се случи така, че се построи ядрена централа срещу плажа на Резово на нашата граница с Турция. Тогава ще загубим всички възможности, които имаме като полуостров – потенциал на безплатни възобновяеми енергийни източници; потенциал за устойчив туризъм”, обясни Сандов.

Днес не само в София, но и в други столици на страните в региона се провежда инициатива за Балканите без АЕЦ. Относно броя на протестиращите – Сандов коментира, че идеята на протеста е била символична. Протестът не е бил обявен много от рано и организаторите не са очаквали много голямо присъствие на протеста. „Пред Румънското посолство имаше повече хора, пред Турското малко по-малко, защото днес се провежда и национална конференция на политическа партия „Зелените”, която е и основният инициатор на тази балканска антиядрена коалиция”, обясни Сандов. Протестиращите не са получили отговор от страна на посолствата на Турция и Румъния.