Антиядрен протест пред 2 посолства в София

Антиядрен протест се проведе днес в столицата. От 12 часа протестът беше пред Румънското посолство, а от 13.00 часа - пред турското посолство.

Обратно в новината

Коментари - Антиядрен протест пред 2 посолства в София | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Нищо не казвате за държавите които НЕ произвеждат ядр. енергия и НЕ Я ЖЕЛАЯТ на територията си. От съжденията ви излиза, че България е един енергиен остров, който потребява само собствена енергия. И след края на АЕЦ-а следва край на България. По полека малко! И по принцип, аз не съм НЕПРЕМЕННО ПРОТИВ. Но съм НЕСЪМНЕНО ПРОТИВ да ми строите ядрена централа със себестойност над 150 лв/МВтч. А вие точно това искате! Направете я Белене на такава цена, че СЕБЕСТОЙНОСТТА НА енергията да бъде съизмерима на себестойността от ВЕИ. Или поне на това, което в момента Козлодуй ПРОДАВА. После, вашите московски приятели могат да направят една "промоция" за "братска":) България, "рабат" един вид. Зер правят първата централа в ЕС, за това си струва да се претендира за бонуси! И т.н. национално отговорни аргументи! А другото е...(ще си спестя някои крайни квалификации)!

"Нищо не казвате за държавите които НЕ произвеждат ядр. енергия и НЕ Я ЖЕЛАЯТ на територията си" Защо пък не - казваме - те "духат супата", във всички смисли (ако има такава дума...). Тези държави имат ВСИЧКИ неудобства на държавите с АЕЦ, но като допълнитилен бонус, НЯМАТ и електроенергия! Както виждам и ако Распутин (Распутин1,2 и т.н.) сте един и същ човек, имате представа от икономика, но физиката и енергетиката, определено ви липсват... . За вземане на решение, касаещо бъдещето на Бг, само икономически познания не стигат!

Не може да ви се отрече, че се опитвате културно да изложите това, което мислите. На фона на досегашната агресия и безпардонност, това е несъмнен напредък. Добро начало! Но сега по същество. Какво разбрахме за енергийната ефективност? Че е неосъществима, защото хората нямат пари! Браво! Нали говорим за харчене на пари? Защо да ги похарчим за спорен проект и да прахосваме енергията, като мажем да ги похарчим да НЕ прахосваме енергията!

Има, има - за "енергийната ефективност" - забравил съм го... . Та - електроенергия НЕ СЕ СЪХРАНЯВА!!! Каквото произведеш, трябва да го консумираш ВЕДНАГА. Ефективността --- произвеждаш 100 еденици, консумираш 100 -- ти си щаслив!!! КПД 100% (за съжаление - не е реално...); --- произвеждаш 100 еденици, а консумираш 90 -- това ти е 10 % загуби; --- произвеждаш 90, а консумираш 100 -- ти си тъжен, защото ще ти трябват нови генератори... . Да кажем, че това е достатъчно за размисъл.

И още нещо нетенденциозните апологети на АЕЦ-ите да кажат-какво е това животно "енергийна ефективност", има ли държавни програми за това "животно" и какво предвиждат те като резултати в обозримо бъдеще? И има ли нещо общо това "животно" с концепциите за развитие на енергетиката

Почвам ги поред: 1.Няма вятър-това е налудничаво и тенденциозно твърдение. В науката метеорология се срещат и такива понятия, като ветрова диаграма. Прочетете си какво означава и какво показва. Да, 3-4 са местата в Бг дето скоростта(усреднено!) превишава 8м/с, но я сметни площта на тези 3-4 места. Значи за АЕЦ-а може целия проектантски потенциал на страната да се ангажира, за ВЕИ-йок, само частниците. Обезлесяването просто не искам да го коментирам, толкова е тенденциозно, то едни лесове на вр.Ботев...Шумът? Айде холан, не говорим за центъра на София! И изобщо, спекулациите по т.т.3,4и5 са просто мимикрия и отказ да се разгледа сериозно проблема. Тук има коеф. на едновременност, вие говорите за вятър, а аз за ВЕИ и т.н. и т.н. И като ми цитирате тия, дето строят и искат да строят, що не сложите до тях тия, които не строят и не искат да строят. И на кои толкова много искаме да приличаме. А за Германия е малко рано да бързаш, до 2-3 г. ще си проличи какво ще направят, сега започват истинските анализи. И не ставай смешен с термоядрения синтез, нещо все ядрено те влече!!!:)))

Распутин, мнооого не те бива!!! Човека (jftf) ти е описал перфектно "за и против" ВЕИ, а ти дори не си го прочел внимателно. Между впрочем, от много време насам не сэм виждал по - (разумно) аргументиран и подробен анализ във форума, касаещ ВЕИ) Че и любезно ти го е казал човека... . Що се отнася до енергетиката - основен набор централи, които произвеждат примерно 80 % от енергията и върхови мощностш, за оставащото до 110% (приеми 10 % загуби...). Оснавните централи тръгват БАВНО (за 10ки часове до дни) и спират трудно. Върховите тръгват за минути... . ВЕИ не стават за основни мощности, за върхови - горе-долу. Със какво ще правиш енергетика ???

В момента вятърна турбина 5МВт се продава за около 900 х.$. При очертаващото се намаляващо търсене и при голяма, държавна поръчка, в близките години цената може да падне до 500 х.$. 1000 вятърни турбини=500 млн.$=5000МВт. Белене - 2000МВт=6 млрд. евро. 18 пъти по скъпо за 2,5 пъти по-малка мощност! Какво става??? Очаквам обосновани опровержения от апологетите на ядрената енергетика. Само да ги предпазя с една английска поговорка - глупак е този, който разчита на глупостта на другите! Досега може да е минавал номера в България! Но ще става все по-трудно!

Жертвите на Чернобил са прави да протестират. Сърцето ми се свива само като си помисля как радиацията е превърнала здрави и интелигентни хора в това на снимката.

Има петиция против Белене - link хубаво е да се направи обща петиция против атомните централи на Балканите

Колко сте жалки... Даже и не го осъзнавате. Най-жалката история. Ако не сме ние и не сме първи ще са те и ще ни ... нас. Тъпи мишки, тъпи пи.

А ти колко жалко и колко тъпо същество си! И като бяхте толкова години "първи" и ги "таковахте" другите защо България е на това дередже? Да, има десетина мултимилионера от ограбването на народа чрез енергетиката и ... толкова! И не се прави на толкова "умен", "важен" и "хитър". Най-накрая ще си намерите майстора!!!

Не искаме атомни бомби на Балканите. За Чернобил никога не разбрахме колко радиация е имало в България. И колко много хора се разболяват от рак все още. Последствията се усещат след 20-25 години.

Ами ТЕЦ-те на въглища са по опасни и мръсни, ама за тях си мълчите! Май защото нищо не разбирате, а повтаряте като папагали чуждите глупости!?

Чудесна идея, подкрепям! Според мене трябва да се направи и петиция, подписана от всички, които искат Балкани без нови ядрени реактори ...

И който я подпише да му резнат тока!

ПОГЛЕДНЕТЕ ГИ САМО ТЕЗИ ЖАЛКИ МИШОЦИ НА КАКВО ПРИЛИЧАТ!

А пред РУСКОТО ПОСОЛСТВО????

Строителството и дългогодишната експлоатация на АЕЦ в България и Румъния послужи за лош пример на съседите турци, които още през тази година започват строителството на едната от трите АЕЦ. Край Резово също се предвижда една сеизмобезопасна АЕЦ, която ще експортира електроенеогия в Гърция и черноморието на България.

А пред РУСКОТО ПОСОЛСТВО????

За руснаците така не говори.Те могат да си строят у нас каквото си пожелаят.

Русия от кога стана балканска държава?