Все още не е разпитан единствения оцелял от катастрофата на вертолета МИ-17 Алексей Каменов заради тежкото му състояние, съобщи военният министър Красимир Каракачанов пред парламентарната комисия по отбрана.

Той обясни, че прокуратурата продължава да работи по две версии за инцидента, който стана на 11 юни в района на авиобаза Крумово - човешка грешка или техническа неизправност. Тогава загинаха командирът на екипажа капитан Пламен Пантилеев и вторият пилот капитан Стоян Неделчев. Бордният техник Каменов бе ранен. Оказана му бе медицинска помощ в УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив, след което бе транспортиран до Военномедицинска академия

Министърът на отбраната е запознал правителството с разчет за средствата, които са необходими, за ремонтиране на вертолетите, които са на земята.

Според анализите на военното ведомство, за ремонта на хеликоптерите в армията ще са нужни 50 млн. лв. през следващите 2 години. Каракачанов заяви още, че е обсъдил с вицепремиера Томислав Дончев законови промени, предвиждащи договорите за ремонт и поддръжка на военна и отбранителна техника да не минават като обществени поръчки.

С това ще се елиминира възможността фирми с дейности, нямащи нищо общо с отбраната, да обжалват обществени поръчки по ремонт на бойна техника.