Правната комисия на парламента прие на второ четене промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, с които се урежда организацията на изборния процес по време на пандемията от коронавирус.

С него се предвижда карантинираните граждани да гласуват чрез подвижни избирателни кутии, като обаче изпратят заявление, че желаят да гласуват, не по-късно от три дни преди датата на изборите. 

"Това ще лиши хиляди български граждани от тяхното право на глас и ще постави под съмнение избория процес", възмути се обаче депутатът от БСП Филип Попов. Той подчерта, че и в тези три дни преди изборите, ще има хора, които може да се разболеят и така те няма да могат да поискат да гласуват с подвижни урни.

Членовете на секционните избирателни комисии, както у нас, така и в чужбина пък трябва да бъдат не по-малко от трима.

В проекта се посочва още, че министърът на здравеопазването и главният държавен инспектор въвеждат противоепидемични мерки, свързани с изборния процес. Въз основа на тях Централната избирателна комисия ще организира провеждането на изборите.

Министерският съвет ще има задължението да обезпечи изборния процес с всички необходими средства за защита, като разходите за тях ще се включват в план-сметката за изборите.

За всички партийни мероприятия, които се провеждат на закрито заради изборите, да се прилагат разпоредбите, отнасящи се за посещения на кина, театри и концертни зали, приеха още депутатите по предложение на ДПС. Още на консултациите при президента от движението изразиха притеснение, че няма да могат да проведат кампанията си, защото разчитат на срещите с избиратели "очи в очи". Според сега действащите текстове обаче такива срещи не можеха да се провеждат, тъй като е забранено струпването на повече от 15 души. Това обаче не се отнася например за концертите, където изискването е капацитетът на залата да не бъде зает на повече от 50%, като се спазва дистанция и се носят маски.