Вицепремиерът Томислав Дончев заяви пред Нова телевизия, че машинното гласуване е правилната стъпка, макар че и то позволява манипулации. Как ще изглежда Конституцията ще каже ВНС, това е само рамката, според него. По думите на вицепремиерът Екатерина Захариева, която коментира пред bTV, Конституцията се е писала от екип на ГЕРБ. Участие има и правосъдният министър Данаил Кирилов. В крайна сметка през годините е имало много обсъждания и дебати. Искрен Веселинов от ВМРО припомни своя публикация във фейсбук като заяви, че е хубаво е ведно с изборите за ВНС да се произведе референдум с основните насоки на новата конституция. 

"Машинното гласуване е правилна стъпка. Това заяви в предаването "Здравей, България" вицепремиерът Томислав Дончев.

По думите му то не е 100% и позволява манипулация. "По-притеснително е, че здравните специалисти предупреждават, че е изключително нехигиенично в условия на пандемия един и същи тъчскрийн екран да се пипа от един човек и след това от друг през 5 минути. Но щом има консенсус сред обществото, че машинното гласуване решава всички проблеми на изборния процес, единственото, което остава за политиците и институциите, е да се съобразят с това", коментира Дончев.

По думите му промените в Конституцията не са направени, за да се потуши напрежението. "С тях и с готовността на министър-председателя да подаде оставка удовлетворяваме исканията на обществото", каза още той.

По думите му трябва да се промени начинът, по който функционира демокрацията - няма как след низ от напрежение промените да са само персонални. Дончев изтъкна, че няма как след низ от напрежение, промените да са само персонални.

Той уточни, че промените са направени като отговор на всички искания не само последните няколко месеца. "Част от тези коментари са били под формата на плакати на протести преди 7 или 8, или 10 години. Позволявам си да ви напомня, че дебат доколко тази Конституция съответства на нивото на развитие на страната, на демократичните очаквания, има почти веднага след създаването й. Тя е създадена преди 30 години", каза още Дончев.

По думите му част от Министерския съвет е участвал ако не в изписването, то в редакцията на текстовете. Той уточни, че министър Данаил Кирилов и вицепремиерът Захариева също са взели участие в подготовката на проекта за нова Конституция. "Странно би било министър на правосъдието да няма нищо общо с проекта за промени в Конституцията, каквито и коментари да има. Екип от външни, вътрешни експерти, както казах и членове на Министерски съвет работиха текстовете", изтъкна той.

Томислав Дончев изтъкна, че има всякакви мнения има, включително противоположни. "В крайна сметка как ще изглеждат промените в Конституцията ще се произнесе ВНС. това е рамката, това е предложението, то може да бъде конкретизирано и обогатявано. Доколкото не съм юрист съм запознат. Имал съм възможност да коментирам, да изразявам позиция", каза още Дончев.

Вицепремиерът беше категоричен, че когато в страната има нестабилност и протести, това ерозира доверието.

Министърът на външните работи и вицепремиер Екатерина Захариева заяви пред bTV, че протестът не трябва да нарушава или затруднява правата на другите хора. Когато протестиращите решават да тръгнат и да блокират поредното кръстовище, няма как ние или полицията да знаем предварително какво ще се случи и то в нарушение на закона.

Според нея полицията си върши добре работата и показателен факт за това е липсата на съществени сблъсъци между гражданите през 40-те дни на недоволство.

Тя призова хората, които искат правов ред, също да спазват правилата.

Вицепремиерът коментира и внесените от ГЕРБ промени в Конституцията, както и последвалата реакция на президента Румен Радев. Той заяви, че целта на премиера Бойко Борисов е да отклони дневния ред.

"Не за първи път чувам президентът да не се държи като президент, а като лидер на опозиционна партия. (...) Факт, е че години наред се дебатира необходимостта за свикването на Велико народно събрание, но никой не го е правил. Ние го направихме. Това Народно събрание няма да приеме нито да промени текстовете в новата Конституция, това е правомощие на ВНС", заяви тя.

По думите ѝ ако се стигне до 120 подписа, необходими, за да започне дебатът в Народното събрание, ще започнат консултациите с всички партии. Първо разговорите ще бъдат с коалиционните партньори от "Обединени патриоти", уточни тя.

"Конституцията се е писала от екип на ГЕРБ. Участие има и правосъдният министър Данаил Кирилов. В крайна сметка през годините е имало много обсъждания и дебати. Проектът е писан през последния месец", изтъкна Захариева.

Захариева призна, че е имало грешки в проекта, но напомни, че те могат да се премахнат.

Според нея една от основните причини да се даде публичност вчера на проекта е, за да се сложи край на спекулациите, че ГЕРБ печели време.

"Ако се съберат 120 гласа, още в началото на септември месец ще предложим на парламента да обяви процедурни правила по начина, по който ще се обсъжда проектът. Тогава ще се види кои партии ще подкрепят и кои не, защото ГЕРБ няма 160 гласа", допълни тя.

По думите ѝ в новата Конституция остава разделението на властите.

"Има намаляване на прекия избор на прокурорите и увеличаване на парламентарната квота. Нещо, което винаги се е искало от обществото, това е контролът. Има ясно разписан контрол на Народното събрание. Къде виждате увеличаване на правата на прокуратурата? Дават се и права на съдиите", обясни вицепремиерът.

Тя смята, че народните представители не трябва да са 240, но трябва да са повече от 120.

"Трябва да престанем с анонимните депутати, трябват по-ярки личности. И аз не знам имената на всички народни представители от ГЕРБ", обясни Захариева.

Външният министър изтъкна, че ако не се съберат достатъчно гласове за свикване на Велико народно събрание, ще се отиде на нормални парламентарни избори.

Ако не искаме на всеки няколко години да сме свидетели на взривове от протести, трябва да си променим Конституцията, да направим държавата интерактивна, заяви във фейсбук Искрен Веселинов от ВМРО, който споделя своя публикация още от 2015 година. 

"С този анализ показвам променените психични нагласи на интернет-поколението и неадекватността на държавните институции към тях. Ако не искаме на всеки няколко години да сме свидетели на взривове от протести, трябва да си променим Конституцията, да направим държавата интерактивна. Писал съм го без да вярвам, че някоя политическа сила изобщо ще постави сериозно въпроса за свикване на Велико народно събрание, защото бившите комунисти заложиха множество клопки в действащата ни Конституция, така че това да е само теоретически възможно и на практика системата да бъде непроменима.

Днес ГЕРБ поставят въпроса. Преди да го отхвърлим априори, защото са еди-какви си, или защото искат да ни прецакат, или защото искат да се облагодетелстват, нека си зададем въпроса имаме ли нужда от генерална промяна като общество?! Ако отговорът е "да", да зададем следващите правилни въпроси, по които уж желаещите промяна ни обстрелват непрекъснато с неправилни отговори:

Има ли значение кой свиква ВНС? Отговорът е "не". Приемственост между НС, което приема решението и новоизбраното няма. Витиеватите измислици как това Събрание няма морално право да свика ВНС или пък е изчерпано, или някакви други вариации на темата имат за цел просто да прикрият нежеланието за смяна на системата и желанието за бързо влизане в парламента.

Проектът, гласуван с решението за свикване задължителен ли е за приемане? Отговорът е "не". ВНС е обвързано с проекта доколкото трябва да го разгледа. Свой проект може да вкара и президентът, а и половината нови народни представители. Впрочем следват три разглеждания на проекта и финалният вариант може да няма нищо общо с първия. Тук е големият риск и големият шанс - може да се прокарат скандални норми (примерно гей браковете, за които ратуват част от лидерите на протеста), но могат да се решат и генерални проблеми, като разделението на властите и отзоваването на изборни длъжности.

Кой ще провежда изборите? Очевидно в нормално общество това трябва да е предмет на политически дебат и консенсус. Ако има отговорни политици, ще го проведат и ще намерят правилния човек, вместо да се обвиняват един друг, че биха фалшифицирали изборите, ако бъде оставено в техни ръце.

Може ли НС да гласува оставка на правителството след приемане на решение за ВНС? Безспорно "да". Президентът в тримесечен срок насрочва избори, а мандатът изтича с провеждането им. Значи във всеки един момент такова решение може да се гласува.

Може ли ВНС да приеме оставката на кабинета и да избере нов? Според мен, да. ВНС изпълнява функции на обикновено НС при необходимост. Не мога да си представя по-голяма необходимост от тая да се избере нов състав на изпълнителната власт.

Личното ми мнение е, че внесеният проект на ГЕРБ има значение единствено, доколкото отключва процедурата и дава начало на дебата. Хубаво е ведно с изборите за ВНС да се произведе референдум с основните насоки на новата конституция. Например за пряк избор на титуляра на изпълнителната власт, за отзоваването, за съдебната власт, за самоуправление на регионите, а и дали да съществува изобщо института на ВНС и пр. Така бъдещите депутати ще знаят и каква е волята на народа, а няма да се упражняват да говорят празни приказки от негово име.