"Продължаваме промяната" са решени да управляват и без ИТН. Декларира го премиерът Кирил Петков.

"ПП сме готови на правителство на малцинството. Днес е денят на водораздела", заяви премиерът Кирил Петков. "Всеки ден ни казват, че това правителство ще падне - още не е паднало", добави той.

И изтъкна няколко причини за неразбирателството с ИТН - искане на допълнителни пари, нежелание за реформи и несъгласие с предложението му Бойко Рашков да оглави КПКОНПИ.

Мнистър-председателят съобщи още, че сега вече вътрешният министър ще застане начело на антикорупционната комисия веднага. Причината това да не се случи до този момент било категоричното несъгласие на "Има такъв народ", които не одобрили кандидатурата му.

"Правителство на малцинството в този случай е много пъти по-добре, отколкото едно правителство, в което се опитват да му се извиват ръцете за допълнителни пари, спират се истинските реформи, спират се законодателните реформи и най-голямата и най-важна организация за борба с корупцията се спира, когато имаме такъв кандидат като министър Рашков", каза Петков.

И повдигна завесата пред втората причина за раздялата с ИТН.

Снимка: БТА

"Караджов поиска безпрецедентно увеличение на бюджета с 3,6 милиарда, което е безпрецедентно", бяха първите думи на премиера Кирил Петков. "Той беше спуснат в последния момент от някакви незнайни сили", продължи по адрес на регионалния министър от ИТН министър-председателят. И добави, че Караджов дори не бил участвал в протестите.

Той припомни, че в бюджета са били определени 2,2 млрд. лв. за пътните фирми, "които последните години бяха разследвани от министър Рашков за злоупотреби".

"Ние заявихме, че това няма как да се случи", обясни отказа си министър-председателят, довел сутринта и до напускането на министрите от ИТН.

Снимка: БТА

Петков обаче още нямал още идея кои ще бъдат новите четирима министри на мястото на Александър Николов, Теодора Генчовска, Радостин Василев и Гроздан Караджов.

"Нямаме имена, които да ви споделим, но всяко име ще трябва да отговаря на същите високи стандарти", каза Петков.

Премиерът не каза и на чии депутатски гласове ще разчита, за да оцелее кабинетът му, но подчерта, че му трябват 12 народни представители. Петков беше категоричен, че останалите двама партньори в коалицията - БСП и ДБ, остават твърдо с него в общото управление.

Събитията, довели до разтуряне на коалицията, започнаха още предиобед, когато трима министри на ИТН напуснаха заседанието на МС заради несъгласие с проекта за актуализация на бюджета. Няколко часа по-късно и лидерът на партията Слави Трифонов обяви, че напускат коалицията заради липсата на пари в държавата и предателството от страна на Кирил Петков и ПП по отношение на Македония.

"Имаше едно разбиране в основата на формирането на коалицията и това разбиране беше, че ще се сложи край на кражбите и парите на българите ще се разходват законосъобразно и целесъобразно. Нашата червена линия е да не допуснем кражба, днес сме тук точно заради тази червена линия", добави своя коментар съпредседателят ПП Асен Василев.

Финансовият министър припомни, че тази коалиция е била трудно сформирана от партии, които са били много различни и като разбиране за икономика, и за представяне на България в международната общност.

ПП останали изненадани от хода на ИТН, призна минута преди пресконференцията вицепремиерът Даниел Лорер.

"Определено не бяхме подготвени в толкова важен момент за България", заяви той.

"Който не иска да е на масата, да го заяви ясно", добави вицепремиерът по адрес на бившия коалиционен партньор ИТН.

"Ще има проблеми, но управление страната има и бюджетът ще мине", уверен е Лорер.

Снимка: БТА