Управление на миграцията в Европа - въпрос, по който в нощта на четвъртък срещу петък европейските лидери постигнаха крехко споразумение на срещата си в Брюксел - това ще бъде приоритет номер едно на ротационното председателство на Австрия на ЕС, започващо утре и продължаващо шест месеца, предаде Франс прес.

Освен горещата тема за миграцията, по време на австрийското председателство ще трябва да бъде постигнат и напредък в преговорите за бъдещия бюджет на ЕС - един трънлив проблем, който то наследява.

Австрия си поставя и за цел да постигне напредък по въпроса за разширяването на ЕС към Западните Балкани.

Постигането на осезаеми резултати обаче ще се окаже трудно отчасти заради стартирането на кампанията за европейските избори, които са насрочени за май догодина и отчасти заради боксуващите преговори с Великобритания за Брекзит, предвиден за края на март 2019 г.

Миграция

Политическата криза, породена от миграционното предизвикателство, е досие номер едно за австрийското председателство. Този въпрос обаче Виена ще направлява заедно с останалите страни членки. Постигнатото в петък крехко споразумение остава неясно по отношение прилагането му, по-специално по въпроса за обособяване на така наречени платформи за докарване на мигранти, които да са извън ЕС.

Правителството на австрийския канцлер Себастиан Курц, в което участва и крайнодясната Австрийска партия на свободата, защитава твърда линия по миграциония въпрос, пледирайки за по-ограничаваща европейска миграционна политика, която да преминава по-специално през засилване на защитата на външните граници на ЕС.

На сайта на австрийското председателство ясно е обявено, че то ще работи за сигурността. Уточнява се, че Виена ще се бори с незаконната имиграция, като обезопаси външните граници.

На масата на преговорите е поставен и Дъблинският регламент. Той поверява на страните членки на ЕС, в които първо е влязъл кандидатът за убежище, отговорността за него. От над две години страните членки говорят за реформата му, но засега въпросът не напредва. Малко вероятно е Виена да постигне някакво решение тук. Австрия подкрепя страните от Вишеградската четворка -Унгария, Чехия, Полша и Словакия, които отхвърлиха предложението на Брюксел за разпределяне на кандидатите за убежище между страните членки при периоди на миграционна криза.

Бюджет на ЕС

Друго голямо предизвикателство на австрийското председателство е постигането на напредък в преговорите по бюджета на съюза за периода 2021 г. - 2027 г. Тази седмица Курц каза, че е възможно постигането на споразумение в тази насока още преди изборите за Европейски парламент. Преговорите обаче са усложнени заради предложенията за съкращения, направени от ЕК и касаещи средствата за общата селскостопанска политика и политиката за регионите. Големите бенефициенти от общата селскостопанска политика, като Франция и Испания, са против предложенията и искат запазване на бюджета на настоящото му ниво. А възможността да се използват помощите за регионите като средство за политически натиск е друг полемичен въпрос между Брюксел и страните от Източна Европа.

Този бюджет е иноваторски и в друг план. За първи път той ще позволи финансирането на военния капацитет и на инфраструктурата, използвана от армиите и за първи път той дава финансови средства на Европа на отбраната.

Разширяване на ЕС

Австрия заради централата си позиция в Европа и своята история пледира за по-голяма интеграция на съседите си от Западните Балкани в ЕС и посочва това като един от приоритетите на ротационното си председателство. Тя настоява, че е важно страните в съседство на съюза да са стабилни и казва, че Западните Балкани и Югоизточна Европа са част от Европа по отношение на икономическата политика и политиката на сигурността и са се показали надежден партньор по време на миграционната криза.

Но има риск Виена да не постигне особено конкретни резултати. Миналия вторник ЕС реши да започне преговори за присъединяване с Албания и бившата югославска република Македония, но през юни 2019 г. и при условие че те продължат с реформите. Австрия би предпочела преговорите да започнат по време на нейното председателство, но Франция и Холандия се противопоставиха на идеята това да е преди европейските избори. Австрийското правителство обаче смята да придружава тези страни в тяхното сближаване с ЕС, както и да придружава и в преговорите за присъединяване Сърбия и Черна гора.