Учениците от първи до четвърти клас, ако се намираме в зелената зона - с под 100 заболели на 100 000, могат да бъдат без маски, с решение на педагогическия съвет. Ако обаче сме в жълтата, червената и тъмночервената зона по разпространение на COVID-19, тогава и децата от първи до четвърти клас ще трябва да носят маски. Това каза пред журналисти служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков след заседанието на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в областта на средното образование.

На заседанието са били обсъдени Насоките за обучение в условията на епидемична обстановка в системата на предучилищното и училищното образование през новата учебна година, изготвени от Министерството на образованието и науката.

Най-важният резултат е, че с пълно единодушие и съгласие тези насоки вече са приети, ще бъдат отчетени и няколко интересни предложения от социалните партньори в образованието, обясни министър Денков.

Той каза, че от Министерството на здравеопазването днес са препоръчали "вместо 15 процента да бъде границата от болните ученици за преминаване в дистанционно обучение, да бъде 10 процента". От МЗ правят допълнения, свързани с това, че този вариант на вируса /"Делта"/ е доста по-заразен и по-лесно се пренася и на децата, добави министърът и каза, че има също указание и "ваксинираните възрастни хора да носят маски в училищната и предучилищната мрежа".

По повод на сборните паралелки, министър Денков съобщи, че ученици от различни класове, например четвърти и пети, не могат да бъдат събирани заедно, но деца от различни паралелки, в един и същи клас, могат да бъдат събрани. Това се отнася за червената зона, когато може да се направи сборна група, без да се прекъсва обучението.

Когато трябва да се преминава в обучение в електронна среда заради коронавируса, първо ще излизат учениците от 11-и и 12-и клас, след това учениците от 8-и до 10-и клас, след това от прогимназиалния етап и накрая учениците от първи до четвърти клас, каза министър Денков. Той отбеляза, че е важно това, че децата от първи до четвърти клас ще са максимално в училище и единствено няма да са само в тъмночервената зона, където, съгласно указанията на МЗ, "всичко трябва да се затвори". Само тогава децата от първи до четвърти клас ще учат от вкъщи. При този сценарий ще има ротация за прогимназиалния и гимназиалния етап, която ще е с различна продължителност.

На въпрос ясно ли е МОН с какъв сценарий ще е на 15 септември и дали учениците ще започнат онлайн училище, образователният министър каза, че този вариант на насоките на МОН за новата учебна година дава възможност за голяма гъвкавост, според ситуацията в конкретните градове, области и общини. "Това означава, че имаме възможност на едни места в България да бъде присъствено, на други места да бъде в електронна среда, според степента на заболеваемост. Може да има значение и големината на училището, и паралелките в него. На 15 септември, в зависимост от това в коя зона е конкретният град и община, решенията ще следват насоките. Трябва да направим всичко възможно нашите първокласници да посрещнат първия учебен ден в двора на училището и това ще се опитаме да направим за всички деца", коментира министър Денков.

Той съобщи, че при ротацията ще има 50 процента на присъствие на учениците в училищата, а през миналата година беше 38 процента. Ще има възможност графикът за присъственото обучение да бъде съобразен със спецификите на училищата, за да има максимално присъствено обучение.

Нямаме нови данни за ваксинирането на учителите, в началото на следващата седмица ще направим анкета и в първите дни на септември ще имаме отговор за ваксинираните и преболедувалите в образованието, каза министър Николай Денков.