Той показа изложените български бойни знамена и Гербовата зала с експонираните там ордени. Държавният глава придружи посетителите и из работните кабинети, съобщи БТА.

Искам хората да запомнят, като минат пет години, че съм бил един технократ, един президент, който винаги е търсил съгласието и обединението по националните приоритети, по важни за държавата теми, и един президент, който е бил президент на действията, на визията и на конкретните резултати, каза Плевнелиев пред гражданите.

Той отбеляза, че много млади хора работят в президентството. "Докато аз съм тук, президентската институция е отворена за всички българи, за всички лидери. Те трябва да се чувстват спокойни, че тук има млад, амбициозен екип, партийно независим президент, за да могат да идват с идеите си, да са спокойни, че тук се вършат държавни, а не партийни дела", заяви Плевнелиев.

По-късно пред журналисти той отбеляза, че за него е много важно вратите на тази институция да бъдат постоянно отворени, а хората по коридорите й "да си казват "добър ден", да се усмихват, да споделят общи приоритети и проекти".

Ако искате да свършите добре работа, трябва да има доверие и комуникация, заяви държавният глава и добави, че доверието е нещо, което се изгражда в продължение на години.

Нашата държава има още много какво да направи от гледна точка на собствената си репутация, но комуникацията може да се променя бързо, а това означава отворени врати, посочи Плевнелиев.

В отговор на въпрос той каза, че е променил протокола при раздаването на ордени и е отишъл в Крумово, при армията. Президентът не се затваря в Гербова зала, за да връчва ордени и медали, той ще го прави на територията на цялата страна, коментира Плевнелиев.

По думите му важно е и това да се вкарат малко повече ред и правила, включително и в даването на ордени и медали. Той отбеляза, че след време заедно с правителството ще се разберат кой орден за какво е най-подходящ, за да може отличията на България "да не ги хваща инфлацията". Трябва да ги даваме на хората, които заслужават, и да създаваме малко повече история по този начин, мотивира се президентът.

Росен Плевнелиев каза в отговор на въпрос, че е доволен от извършено за изтеклите 100 дни управление и добави, че е дадена категорична заявка за активно президентство, започнали са много инициативи и е свършена немалко работа.

Ако гледате само комфортно да си изпълнявате задълженията, вероятно ще си свършите добре работата, но на мен това не ми е достатъчно, аз съм амбициозен човек, свикнал съм да вдигам високо летвата и вярвам, че българите могат не само повече, но много повече, каза държавният глава.

По думите му това трябва да се види и в работата на президентската институция. Не се страхувам от грешки, но много се страхувам след пет години хората да кажат "това беше средностатистически президент". Аз искам да бъда символ на един технократ, действащ, активен президент, който търси резултати за нацията, каза Плевнелиев.

В момента не мисля за втори мандат и няма да мисля за това и следващите години, за да бъда честен към гражданите, посочи президентът в отговор на въпрос. "Хората не са ме избрали да им кажа на втория месец, че няма да си свърша цялата работа, а ще мисля за втори мандат. Не, в рамките на пет години ще дам всичко от себе си, за да мога да свърша максимално много работа за хората и за държавата", заяви Плевнелиев.