Не само България - целият ни регион ще спечели, ако процесите на демократизация в Република Северна Македония станат необратими. Това посочи президентът Румен Радев по време на церемонията, на която държавният глава връчи български документи за самоличност на Любчо Георгиевски и Благой Шаторов.

"И ако никой не преследва, малтретира, съди и стреля по някого само защото е българин", добави Радев.

Вписването на българите в Конституцията на РСМ - наравно с другите народи и практическото гарантиране на тяхното равноправие, е неотменимо изискване на ЕС и задължително условие за начало на преговорите за членство, припомни Румен Радев.

Българската държава стои зад своите граждани и ще защитава техния живот, достойнство и права с всичките си институции, заяви Радев.

Според него това е дълг на всяка цивилизована държавата, както и дълг на РСМ, която твърди, че "членството в ЕС е реална цел".

Президентът посочи, че за него е привилегия да удостои с български документи за самоличност двама наши сънародници - "чиято родолюбива дейност и смелост напомниха на цяла България, че железният светилник на българското родолюбие никога не е угасвал в съседна Република Северна Македония и че хилядолетната българска култура и историческото ни наследство в Македония са незаличими и ще продължават да будят умовете и сърцата на българите".

Снимка: БТА

Румен Радев каза на Любчо Георгиевски и Благой Шаторов, че днес те стават граждани не само на България, но на Европейския съюз (ЕС).

Снимка: БТА

"Вярвам, че като граждани на ЕС Вие ще продължавате да отстоявате Вашата кауза за защита на човешките права и принципите на демокрацията, върху които се гради съвременна обединена Европа", каза държавният глава на двамата.

Снимка: БТА

Президентът им пожела да бъдат все така достойни граждани на РСМ и да служат за пример на обществото и институциите.