За съжаление, гневът на пострадалите стопани и на хора в цялата страна е вече налице. Властите дължат отговор защо животновъдите не бяха информирани детайлно и предварително, за да бъдат убедени в предприетите мерки, както и в гарантирането на интересите им. Това се казва в позиция на президента Румен Радев, разпространена от прессекретариата на държавния глава.

В нея той заявява, че с тревога следи действията на кабинета по ликвидирането на огнищата от чума по дребните преживни животни в Странджа.

В ръцете на правителството са всички инструменти за овладяване на кризата, посочва президентът Радев.

Според него кабинетът трябва да отговори и занапред ли масовото изтребление на здрави животни ще е единствената мярка за овладяване на подобни кризи. Държавният глава поставя въпросите защо не са били предприети превантивни мерки като налагане на карантина и наблюдение, както и защо се пренебрегва ваксинирането.

За пореден път се поставя въпросът за надеждността на оградата по границата, се казва в позицията.

Президентът Радев очаква адекватно компенсиране на материалните щети от болестта. Възстановяването на качеството на стадата и психологическата травма от унищожаването на животните изискват време. То трябва да бъде използвано от правителството за подкрепа на засегнатите стопани, за да възстановят поминъка си и най-вече за разумни действия за предотвратяване на подобни кризи в бъдеще, заявява още той в позицията си по проблема.