Държавата не беше на мястото си в последните дни. Това коментира във Велико Търново вицепрезидентът Илияна Йотова във връзка със скандала за умъртвяване на животни в Южна България поради наличие на чума по дребния рогат добитък.

Йотова посочи, че е било нужно провеждането на извънредно заседание на парламента, на което да бъдат изслушани съответните министри, ръководството на Българската агенция по безопасност на храните или ресорната комисия.

"За мен най-важно е преди всичко да се гарантира здравето на хората от тези региони. Ще изчакам Европейската експертиза, но за мен това не е най-важно. По-лошото е, че през тези дни имах усещането за липса на държава или по-скоро за държава, която се отнася със своите граждани като с поданици. Без много обяснения се предприемат радикални мерки. Не се обясняват на хората нито рисковете, нито опасностите, не им се дава някаква надежда, че когато тези действия са извършени, те ще са обезщетени", добави вицепрезидентът.

Илияна Йотова определи ситуацията като "наказателна операция" в очите на хората. Тя коментира, че основното, което трябва да се предприеме, е да се осигури прозрачност на последващите действия.