Седмица след като депутатите окончателно закриха специализираното правосъдие, президентът Румен Радев подписа указ за обнародването на промените в Закона за съдебната власт. Очаква се указът да излезе в "Държавен вестник" след Великденските празници, съобщи БНР.

За финала на процедурата по закриването на специализираните съд и прокуратура съобщи в профила си във Фейсбук правосъдният министър Надежда Йорданова. Тя публикува и снимка как преподписва указа.

Промените в съдебния закон подробно описват как разследванията и делата ще се прехвърлят от специализираните в традиционните съдебни структури, както и реда за преназначаването на съдиите, прокурорите и следователите. С тях се премахват и така наречените кариерни бонуси за членовете на Висшия съдебен съвет и на Съдебния инспекторат.

Специализираното правосъдие просъществува почти десет години. Законовите промени, с които то беше закрито, са първите в обявената за приоритетна за четворната коалиция правосъдна реформа.

Приемането им беше прието с аплодисменти от управляващите и с предупреждение от главния прокурор: "Трябва да се срамуват тези хора, които направиха това нещо, защото това не е в интерес на българските граждани и не е в интерес на европейските ценности. Има една българска поговорка "Не ме слушай какво говоря, гледай какво правя". Говорят за върховенство на закона, за правова държава, за права на човека и се опитват да въведат лустрация на магистрати, което освен противоконституционно и предстои по мое искане следващите дни да очакваме произнасяне на Конституционния съд, противоречи на основни европейски принципи и на практиката на Съда на Европейския съюз по основни случаи".