Парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси подкрепи и на второ четене да се закрият Специализираният наказателен съд, Апелативният специализиран наказателен съд, Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура.

Разпоредбата от промените в Закона за съдебната власт беше одобрена с 12 гласа "за" и 5 "против" в комисията.

В момента депутатите обсъждат текстовете в преходните и заключителните разпоредби, с които се урежда кадровият статут на съдиите, прокурорите и следователите след закриване на специализираното наказателно правосъдие и условията и реда за тяхното преназначаване. С разпоредбите се определят правомощията на съответната колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) да разкрие съдийски, прокурорски и следователски длъжности.

Предложение на Мирослав Иванов от "Продължаваме Промяната" предвижда съдийската колегия на ВСС да приеме решение за разкриване на длъжности на съдии в съдилища, съответни на закриваните в Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд, като "в един съд да се преназначават до една четвърт от съдиите от закрития Специализиран наказателен съд и до една трета от съдиите от закрития Апелативния специализиран наказателен съд".

Срещу квотния принцип възразиха от ГЕРБ-СДС и от "Възраждане".

"Не може да въвеждате квотен принцип, не можете да вървите срещу волята на магистратите, не можете принудително да ги заселвате из страната на принципа една трета, една четвърта, една пета - квоти, които сте предвидили в предложението си", коментира Дани Каназирева (ГЕРБ-СДС). Ако приемете този текст, няма да има магистрат, който да не обжалва, предупреди тя. По думите й това ще блокира всички дела.

Атанас Славов от "Демократична България" предложи обобщено предложение между първоначалното на Министерския съвет и това на "Продължаваме Промяната". Той посочи, че намира квотното разпределение за оправдано, но предложи да се добави като критерий и натовареността на съда, като това, по думите му, ще предотврати блокирането на дела.