"Всъщност прокуратурата дава тон за погазване на закона - те не спазват следствената тайна, произволно решават кое е високообществен интерес и кое не, навлиза в сферите на други институции без необходимите правомощия и капацитет" - това заяви пред журналисти президентът Румен Радев в отговор на въпрос, след като от държавното обвинение публикуваха кореспонденция на неговия секретар по правни въпроси Пламен Узунов с обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков.

От президенството вече излязоха два пъти с официална позиция, в която се казваше, че прокуратурата прави внушения и трябва да обясни на основание на какви доказателства разпитва и извършва обиски на Узунов. Освен това, от "Дондуков 2" попитаха риторично не е ли от обществен интерес и разпитът на Бойко Борисов по обвиненията на Васил Божков, за който беше съобщено съвсем лаконично.

Самият Узунов отрече да е извършил нещо нередно, но заяви, че не си спомня как е получил съдебно решение за танкера BADR, преди то да е било подписано и публикувано, когато го е изпратил на Бобоков. Прокуратурата показа скрийншотове на чат между двамата, в който секретарят пише на бизнесмена "Чакам номерчето" (на делото - б.р.) и изтъкна, че те са общували 6 месеца по темата, разменяйки си 61 файла.

"За съжаление, прокуратурата в тази ситуация се очертава все повече като политически играч, който подпомага кризисния пиар на министър-председателя. Чух че главният прокурор заяви, че скандалите в кабинета застрашавали прокуратурата. С това признава, че ще брани правителството, а не закона", добави днес държавният глава пред журналисти, предаде БТА.

На въпрос дали вярва на Пламен Узунов и знае ли как той се е сдобил с решение на ВАС, Радев отговори:

"Не мога да съдя по откъслечно предоставена и тенденциозно поднесена информация. Очаквам всички данни да излязат и от прокуратурата, очаквам, разбира се, да се произнесе и съдът. Очакваме тази справедливост да бъде възстановена с подхващане на истинските случаи, там, където търговията с влияние е материализирана в огромни размери и то от обществени средства. Където "свинските черва" (този израз използва Иван Гешев по повод Бобоков и Узунов - б.р.)водят до огромни злоупотреби с обществени поръчки, с еврофондове, с хазарт, с ниско качество на строителството. Затова трябва ние, като общество, да отстояваме законността и принципите на правовата държава. Днес това зависи от българите и от независимия български съд", добави президентът.

Снимка: БТА

Той подчерта, че в България дали някой е виновен решава съдът.

"Но напоследък у нас твърденията на прокуратурата се огласяват едва ли не като присъда, но за тяхната състоятелност може да реши единствено съдът", изтъкна Радев.

По думите му на всички е ясно е кой има интерес от отвличането на вниманието от скандалния запис и снимките в спалнята на премиера.  Според него по-тревожното е, че прокуратурата говори с гласа и действа с прийомите на жълтите медии, което е пагубно.

Снимка: БТА

"Затова се нуждаем от независима експертиза на записа с гласа на Борисов, според който запис главният прокурор се споменава като възторжен фен на министър-председателя", коментира Радев.

По думите му българите се нуждаят отчайващо от справедливост, а България се нуждае спешно от изчистване на "това омерзително петно", което може да бъде изчистено само с истината.

"Това няма как да стане със селективен подход по казусите, с двойни стандарти. Няма да стане с шумно преследване на неудобните, прикриване на правителството", каза още президентът.

Той заяви също, че в екипа му има стабилност, защото хората работят по ясни цели и те са изцяло в обществен интерес.

Днес Румен Радев участва в конференция за бъдещето на Европейския съюз, организирана от Института за икономика и международни отношения и Фондация "Фридрих Еберт".