Бизнесменът Пламен Бобоков, който в петък беше пуснат от ареста срещу 1 млн. лева гаранция по обвинението за аферата с боклука, днес е призован за разпит по новото разследване на Специализирана прокуратура - за престъпно сдружение с цел търговия с влияние, по което се проверяват и действията на президентския съветник Пламен Узунов и русенския прокурор Николай Николов.

В същото време от държавното обвинение разпространиха нови данни за комуникацията между бизнесмена и Узунов, след като вече обявиха, че той му е предоставил предварително съдебното решение за освобождаване на танкера "BADR", който беше задържан на пристанището в Бургас, още преди то да е било получено и огласено. 

"При продължаващия анализ на големия обем от информация от мобилни устройства - над 200 GB, съдържаща се в експертното заключение, е констатирана допълнителна комуникация между обвиняемия П.Б. и П.У., секретар по правните въпроси и антикорупция на президента. Същата може да има отношения към дългогодишната професионална ангажираност на П.У. в системата на МВР (той е бивш шеф на полицията в Пловдив - б.р.), както и в качеството му на министър на вътрешните работи в периода 27.01.2017 г. - 04.05.2017 г., а и като представител на администрацията на държавния глава", се казва в съобщението на прокуратурата.

Оттам подчертават, че с оглед на високия обществен интерес и след разрешение от наблюдаващите прокурори по реда на НПК, Специализирана прокуратура публикува снимков материал от осъществена комуникация между Бобоков и "Prezident-Pl. Uzunov", отнасяща се до три отделни случая:

Първият случай се отнася до искане от 10.08.2017 г. на руски гражданин за придобиване на българско гражданство. След проведено интервю, на 13.09.2018 г. Съветът по гражданство не е уважил молбата за българско гражданство, с оглед постъпило възражение от страна на Държавна агенция "Национална сигурност", поради причини засягащи националната сигурност. Видно от кореспонденцията, осъществена чрез мобилно приложение, на 22 януари 2019 г. П.Б. изпраща до "Prezident-Pl. Uzunov" снимка на неуважената молба на руския гражданин.

Снимка: Върховна касационна прокуратура

Снимка: Върховна касационна прокуратура

Вторият случай се отнася до серия от съобщения, при които П.Б. изпраща до "Prezident-Pl. Uzunov" данни за самоличността на български гражданин от либийски произход, както и номера на заявление до директора на ГД "Национална полиция" за заличаването на данните от масивите на МВР, свързани с полицейски регистрации и заявителски материали. Комуникацията в тази посока П.Б. и "Prezident-Pl. Uzunov" осъществяват на 11-12 април 2019 г., 06 юни 2019 г. и 06 ноември 2019 г. Съобщенията от юни и ноември 2019 г. на П.Б. до "Prezident-Pl. Uzunov" съдържат снимки на самото заявление на лицето, както и входящ номер, който му е предоставен от ГДНП при регистрирането на документа.

Снимка: Върховна касационна прокуратура

Снимка: Върховна касационна прокуратура

Третият случай се отнася до комуникация, в която на 18 декември 2019 г. П.Б. иска от "Prezident-Pl. Uzunov" съдействие за установяване собствеността на моторно превозно средство. На 19 декември 2019 г. "Prezident-Pl. Uzunov" уведомява П.Б., че се касае за две МПС с марка "Майбах", собственост на конкретна фирма за отдаване на автомобили под наем.

Снимка: Върховна касационна прокуратура

Снимка: Върховна касационна прокуратура

"Във връзка с горното е възложено извършването на цялостна проверка от ДАНС и от Дирекция "Вътрешна сигурност" при МВР. От Министерство на правосъдието и от Президентството на Република България са изискани за послужване всички относими към предмета на доказване по наказателното производство материали", се казва още в съобщението на Върховна касационна прокуратура.

А ето какво отговори Пламен Бобоков днес, след като излезе от разпит: "Абсурд, не съм вършил нищо нередно!.