След като вчера секретарят на президента Пламен Узунов призова прокуратурата да представи доказателства срещу него за търговия с влияние, новата порция скрийншотове на комуникация, за която твърди, че е между него и обвинения бизнесмен Пламен Бобоков, не закъсня.

Тя отново засяга съдебното дело за освобождаване на либийския танкер BADR от пристанището в Бургас, за което стана ясно, че Узунов е изпратил на Бобоков още преди да бъде официално подписано и публикувано. Вчера секретарят на Румен Радев заяви, че не си спомня как го е получил.

"В края на 2018 г. назряваше дипломатически скандал за противозаконно отнемане на либийски танкер в български териториални води. Още тогава президентството беше настойчиво търсено от либийската страна и беше сформиран екип, който да проучи случая, за да предотвратим скандал и обявяването на България за пиратска държава", обясни Узунов.

В официалното съобщение на прокуратурата обаче се казва: "По повод отправените множество журналистически въпроси и с оглед установяване на обективната истина по досъдебното производство за престъпно сдружение с цел търговия с влияние, Специализирана прокуратура информира обществеността за следното:

Анализът на информацията от изготвената компютърно-техническа експертиза на мобилни устройства, ползвани от П.Б., установи, че активната комуникация на същия с П.У. - секретар по правните въпроси и антикорупция на президента, по хода на адм. дело №11413/2018, стартира непосредствено след неговото образуване във Върховния административен съд.

Видно от разменена писмена кореспонденция чрез мобилно приложение на 27.09.2018 г. "Prezident-Pl. Uzunov" пише до П.Б.: "Чакам номерчето."

Отговорът на П.Б. до "Prezident-Pl. Uzunov" съдържа снимка, която предоставя информация за образуваното две седмици по-рано (на 13.09.2018 г.) административно дело по протест срещу предхождащо решение на Административен съд-Бургас.

Снимка: Върховна касационна прокуратура

Самото заседание на ВАС по конкретното административно дело е насрочено за 27.11.2018 г.

Видно от разпространената от Специализирана прокуратура в края на миналата седмица информация, на 27.12.2018 г. "Prezident-Pl. Uzunov" уведомява П.Б. за съдебното решение, преди същото още да е подписано от членовете на съдебния състав. Самото решение става публично шест дни по-късно - на 02.01.2019 г.

Снимка: Върховна касационна прокуратура

Анализът на разменените съобщения между П.Б. и П.У. сочи, че двамата са обсъждали предмета на адм. дело №11413/2018 в продължение на шест месеца.

Експертизата на мобилните устройства, ползвани от П.Б., установява, че с "Prezident-Pl. Uzunov" са разменени общо 61 файла, част от които съдържат и горецитираната информация за съдебни дела и решения по тях.

Във връзка с отправени от П.У. в телевизионно интервю твърдения, че отношенията му с П.Б. са имали единствено делови характер и се свеждали до проучване на представителите на бизнеса, част от официални делегации, мобилната комуникация, осъществявана между двамата, сочи за проведени множество лични срещи".

Снимка: Върховна касационна прокуратура