Фондация "Решения за бъдещето" на президента (2012 г. - 2017 г.) Росен Плевнелиев в партньорство с Българска асоциация за дялово и рисково инвестиране, фондация "Америка за България" и Българският център по предприемачество стартира нова инициатива RE:TURN, насочена към българите по света, с цел да мотивира сънародници ни да инвестират, даряват и да се ангажират активно със смислени инициативи в страната.

През изминалата седмица бяха проведени събития в Сан Франциско, Лос Анджелис и Сиатъл, които бяха посетени от над 400 българи живеещи и работещи на Западния бряг на САЩ. RE:TURN популяризира България като бързо-развиващо се място за инвестиции и бизнес, с предпоставки за добър стандарт на живот и кариерно развитие.

Снимка: Официален сайт

Българите в чужбина бяха основен фокус в мандата на президента Плевнелиев. И преди и сега основната му мисия е да се съхрани и поддържа връзката им с България като им се дава възможност за активно участие в българския политически, икономически и социален живот.

Българската общност, със своята експертиза и професионализъм, представлява огромен потенциал, който би могъл да се реализира обратно в развитието на страната ни.

По време на събитията бяха представени успешни примери от България в сферата на инвестициите, бизнеса, предприемачеството и НПО сектора. Сред поканените панелисти бяха доказали се предприемачи, специалисти, професионалисти и представители на бизнеса. Участваха Ивайло Пенчев, изпълнителен директор на световния лидер на стени за катерене и българската компания - Walltopia; Антони Христов, бивш креативен директор на Pixar, който развива креативния сектор в България и Европа; Васил Терзиев, сериен предприемач и съосновател на "Телерик" и "Телерик Академия"; представители на български инвестиционни фондове.

По време на събитията историите на своя успех разказаха и представители на българската общност, работещи на Западния бряг. Сред тях бяха Богомил Балкански, Почетен консул на България в Силициевата долина; Момчил Кюркчиев, Leanplum; Виктор Пенев, Edamam; Лари Бийл, Български център по предприемачество; Дафина Тончева, U.S. Ventures; и други.

Снимка: Официален сайт