Преди време нямах намерение да се кандидатирам и за сегашния мандат, но съдбата така реши, поради което не правя никакви планове, нищо не изключвам", каза Медведев на среща с участниците в международния дискусионен клуб "Валдай", които го попитаха какви са намеренията му за президентските избори в Русия през 2012 г.
"Това, че миналата седмица на същия въпрос отговори Путин има очевиден смисъл", каза президентът.
Той отхвърли коментарите, че с изявлението си Путин смятал да раздели електората. Президентът каза, че премиерът има най-висок рейтинг, но че и неговият сега е висок.
"Двамата сме отговорни хора и трябва да се договаряме за някои неща, но това не означава, че предрешаваме нещо. Колкото до моите планове, то аз ще ги формулирам, в това няма съмнение", каза Медведев.
Миналата седмица Путин също се срещна с членовете на "Валдай" и заяви, че не изключва възможността да се върне на президентския пост през 2012 г. При това премиерът подчерта, че няма намерение да се състезава с Медведев.
По думите на Николай Злобин - директор на програмата "Русия и Азия" в американския Институт за световна сигурност, който присъства на срещата с Путин, той е опровергал някои слухове в медиите за отношенията му с президента. Путин заяви, че с наближаването на изборите през 2012 г. "ние ще седнем и ще помислим какво да правим, но със сигурност няма да се караме, тъй като сме от един отбор".
На въпрос какво мисли за твърденията, че Медведев е временен президент, който няма реални правомощия, Путин каза, че "реалността е съвсем друга". Думите на Путин са най-ясният, засега, израз на намеренията му да се кандидатира за нов президентски мандат, отбелязва Ройтерс.
Владимир Путин посочи Дмитрий Медведев за свой наследник и го подкрепи на президентските избори през 2008 г. Оттогава управлението на тандема е подложено на много критики, допълва агенцията.