Ще покажем пътя на горивата от танкера до бензиностанцията. Направихме контрабандния център, защото се оказа, че както в битката с цигарите и алкохола, институциите работят една по една. Тук се намира цялата информация - агенти, шпиони, масиви, всичко е на едно място. Всички много работят, но поради липсата на стиковка, ефектът не е този, който ни се иска. Това заяви премиерът Бойко Борисов, който участва в работно съвещание в ГДБОП за противодействието на контрабандата на горивата.

Очаква се с новоизградената система за 24-часово видеонаблюдение на движението на горивата от танкерите до бензиностанциите, създадена към контрабандния център на ГДБОП, да се изсветли сивия сектор с търговия с горивата. Камери ще записват движението на кораба, неговото име, географското положение и какво вози. Информацията ще се пази на специални сървъри, обясни на презентацията говорителят на НАП Росен Бъчваров.

В сряда премиерът обяви, че ще се приемат и сигнали от граждани чрез специална точка за контакт. Всички следени канали ще се пазят в сървър, за да могат да се правят проверки при съмнения. Целта на контрола била да се свие контрабандата на горивата, както вече било направено при цигарите - от 34% преди около 5 години тя е сведена на 5%.

"Хубаво е политиците да си мерят приказките. Вчера чух пак обратните тези - защо да показваме на българските граждани пътя на горивата. За широката публика не знам какво е известно, но понеже и за законодателната власт не е известно, чуваме приказки как са изпуснати милиарди, поканили сме тук и депутати", коментира Борисов.

Шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов припомни, че Координационният център за борба с контрабандата бе създаден през 2015 г. 

"За 3 години и половина Координационният център се утвърди като успешен проект. Успешно контролира възловите сектори в държавата, които имат пряко отношение във формирането на фиска на държавата. Ще покажем как институциите, представени в Координационния център, и имат пряко отношение в контрола в тези рискови сектори, какъвто е този на горивата, извършват този контрол", посочи той.

Амбицията ни е всяко устройство за контрол на процеса на влизане на горивата в данъчните складове и на извеждане да бъде оборудвано с видеокамера. Така ще елиминираме субективния фактор и ще достигнем по-високо ниво на контрол - работим в тази посока, каза пък директорът на Агенция "Митници" Георги Костов.

"Контролът ни е процес, който предстои да се надгради. Данъчният склад е с непрекъснат контрол. Хващаме всеки енергиен продукт, който влиза в данъчния склад", допълни Костов.