"Сформирането на плаващо мнозинство без ясни ангажименти и приоритети не вещае дългосрочност на какъвто и да било проект", посочи служебният министър-председател Стефан Янев при посещението си в Плиска днес. Така пред журналисти той коментира политически теми, свързани с предложения от партията "Има такъв народ" кабинет и евентуалната му подкрепа в парламента.

"Ако приемем, че в момента парламентът е готов да работи с плаващо мнозинство, влизаме в един период на непредсказуемост и е трудно да прогнозираме колко би издържал такъв тип управление на държавата, което за гражданите, за хората и за бизнеса не е много добре, защото всички ние искаме да имаме предсказуемост в това, което предстои", каза премиерът.

Той допълни, че е готов да продължи мандата си като служебен министър-председател, но допусна и възможност служебното правителство да стане редовно.

"В политиката няма нищо невъзможно, стига да бъде организирано на базата на принципи и приоритети, изясняване и подготовка за евентуално споразумение - дали коалиционни или на базата на парламентарна подкрепа, за да бъде ясно както приоритетът, така и срокът на действие, какъв тип програма и политики ще изпълнява този кабинет", каза още Стефан Янев и допълни, че е рано за подобен сценарии.

Министър-председателят обърна внимание и на нуждата от актуализация на бюджета, като посочи, че проектът вече е внесен в Народното събрание.

"Предложеният бюджет като актуализация предвижда пари за много сектори - събираемостта е добра, но по закон служебното правителство не може да харчи тези пари. С актуализацията на бюджета и по отнoшение на държавния бюджет, и бюджетите на Здравната каса и Националния осигурителен институт ще бъдат осигурени именно онези допълнителни средства, необходими за здравната система в случай на задълбочаване на кризата, така и по отношение на необходимата допълнителна помощ за бизнеса и пенсионерите. Струва ми се, че е отговорност на депутатите да преценят дали и как да приемат тази актуализация", заяви Стефан Янев.

В Плиска премиерът Стефан Янев взе участие в официалното откриване на деветото поредно издание на "Дни на предците - Плиска 2021", което се провежда в Националния историко-археологически резерват "Плиска".

По-късно във Варна Стефан Янев ще е гост на честването на 142-годишнината от създаването на Военноморските сили на Република България. Тържественото събрание-концерт ще започне в 18.00 часа във Фестивалния и конгресен център и ще бъде открито от командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов. По повод празника днес жителите и гостите на Варна и Бургас ще могат да разгледат кораби от състава на Военноморските сили на морските гари в двата града.