Фалстарт на първото заседание на парламента след предизборната ваканция. Депутатите не събраха кворум нито от първия път, нито от втория - след дадената 15-минутна почивка от председателя на НС Росен Желязков. Така народните представители днес няма да заседават.

В 9.00 часа електронното табло показа само 74 регистрирани. Причината обаче не беше само отсъствието на ГЕРБ, а и отказът на ПП-ДБ да се регистрират.

В залата ги нямаше и депутатите от ДПС, които пък провеждали заседание на групата.

След почивката, при втория опит за събиране на кворума, регистрираните депутати даже намаляха със 7 и таблото изписа само 67 народни представители, които са натиснали копчето. 

"Колеги, няма кворум, продължаваме утре сутринта в 9.00 часа", каза Росен Желязков и разпусна депутатите.

Така ГЕРБ изпълниха заканата си и не само не се регистрираха, но и не влязоха в пленарната зала. В кулоарите председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова обясни, че имат заседание на депутатите в партийната централа.

Аз идвам, защото имам ангажимент към Председателския съвет, уточни тя.

На въпрос за лидерска среща, Атанасова коментира, че те са нещо регулярно във формата на "некоалицията".

"Има много теми, които трябва да бъдат детайлно анализирани, включително и как се изпълнява управленската и законодателната програма. Нека да подчертая, че тази управленска програма беше подписана от министър-председателя, включително и ротационния такъв, и с нея се ангажираха двете парламентарни групи - ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП-ДБ)", каза тя.

По предварителен анонс на председателя на партията Бойко Борисов днес трябва да се проведе национално съвещание на ГЕРБ, за да се вземе решение дали ще останат в управлението и ще продължат да подкрепят правителството на ПП-ДБ, в което имат само един вицепремиер и министър на външните работи.