ГЕРБ се събира на национално съвещание, за да вземе решение дали ще остане във властта заедно с "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

Това оповести още в деня за размисъл лидерът на партията Бойко Борисов, след като уличи партньорите в некоалицията, че зад гърба му играят с БСП и "Възраждане". Повтори го и вечерта на местния вот, след като партията загуби знакови градове, като Варна, Пазарджик, Кюстендил и Благоевград. Борисов дори констатира, че за него сглобката не съществува.

В аванс Борисов отново настоя за коалиционно споразумение с водещи приоритети, за да се гарантира по-стабилното бъдеще на управляващата "сглобка".

Лидерът на ГЕРБ даде заявка за провеждане на тридневно национално съвещание, на което да обсъди, заедно с представителите на Изпълнителната комисия, новоизбраните кметове и общински съветници, народните представители и партийни координатори в страната, какво да е бъдещото поведение на ГЕРБ след провелите се местни избори.

"В сряда ще направим едно национално съвещание за два-три дена и там ще преценяваме имаме ли нужда с хора, които плашат собствените си министри и така нататък да бъдем и да носим заедно отговорност.", цитира думите му БНР.

Борисов обвини ПП-ДБ, че участвали в безпринципни коалиции по места срещу кандидатите на ГЕРБ и даде ясно да се разбере, че т.нар. сглобка в този вид няма как да продължи да съществува.

"Някаква такава пошла връзка в момента управлява държавата - наречена сглобка. Или се прави една коалиция с план, програма, време, място - или това е агония".

Все още националното съвещание на ГЕРБ не е оповестено официално от пресцентъра на партията, не е ясно дали ще стартира днес или в друг ден от седмицата. Под въпрос остава и дали народните представители на ГЕРБ-СДС ще влязат днес в пленарната зала.

"Би трябвало в сряда да са в парламента. Ще им гледаме сеира тепърва. Знам къде са им аверите, в кои партии са. Нека да го правят, аз не виждам смисъл да се срещам повече с тях", коментира още Бойко Борисов.

Последното голямо национално съвещание на ГЕРБ, освен работното в началото на годината, беше в далечната 2014 година, когато ГЕРБ, като партия победител, трябваше да реши бъдещата конфигурация за съставяне на коалиционно правителство.