В информационния шум през последните два дни не бяха чути няколко факта, които са важни и искам да повторя, за да бъдат чути от всички. Първо, правителството никога не е отказвало диалог с организациите в аграрния сектор. Още на 25 юли се срещнах с представители на 35 организации в животновъдния сектор. На срещата присъства освен министъра на земеделието Кирил Вътев и финансовият министър Асен Василев. На нея, с малки изключения, всички присъстващи организации подкрепиха отпадането на ограниченията за Украйна. Това заяви на брифинг в Министерския съвет премиерът Николай Денков във връзка с обявения протест на земеделски производители утре.

Напрежението между фермерите и правителството остава, въпреки че след като сравни държанието им с това на терористи, Николай Денков отново покани зърнопроизводителите на разговор. 

Готови сме да подновим диалога във всеки момент, категоричен бе министър-председателят. 

Той припомни, че представители на излизащите на протест утре браншови организации са участвали в пет срещи с министър Вътев.

"Същите организации участват в работните групи по стратегическия план по земеделието и са в постоянен контакт с министър. Както и досега кабинетът е готов за диалог с представителите на тези организации във всеки един подсектор в земеделието, за да се види какви са специфичните проблеми и решения, които трябва да се вземат за тях", добави Денков.

Премиерът изтъкна, че основният проблем, който се поставя от протестиращите, всъщност вече е решен.

"Решението се намира в споразумението, което беше изградено и обяснено от ЕК и Украйна. В тази връзка два пъти лично разговарях с премиера на Украйна Денис Шмигал, тъй като неговата държава пое ангажимента да наложи ограничения на специфични групи стоки, според държавите и техните изисквания, за да не се пресити пазара и да няма проблеми за земеделците във всяка една държава", заяви Николай Денков.

По думите му от българската държава се очаква да определи по кои стоки какви количества бихме могли да приемем.

"Това е решение, което правителството иска да приеме след обсъждане със съответните браншови организации. Именно по тази тема първо земеделският министър, а след това и аз, поканихме тези организации за разговор. За да обясним какъв е смисълът на споразумението и заедно да търсим решение на поставената задача. Вместо да се отзоват на нашите покани, протестиращите поставиха ултиматуми и заплашиха с блокади в пътни артерии, в центъра на София и по граничните пунктове, създавайки проблеми за другите граждани. Въпреки това оставаме с протегната ръка и сме готови да подновим диалога, ако те са готови за конструктивен разговор", каза още министър-председателят. 

Денков бе категоричен, че в България не са се допускали и няма да се допускат продукти, които не съответстват на изискванията и са вредни за здравето. 

"Има и ще има стриктни проверки по всички показатели на стоките, които се внасят от Украйна, включително и тези, които изглеждат рискови от гледна точка на войната там. За информация от 1 октомври миналата година, до влизането на забраната в сила на 3-и май, БАБХ е проверила 575 пратки зърно, внос от Украйна. В нито една от тях не са открити вредни вещества. Само в една пратка от 40 тона са открити складови вредители и цялото количество е върнато обратно в Украйна", обясни премиерът.

По думите му с падането на забраната от утре всички стоки, които идват от Украйна, ще бъдат допълнително преглеждани от Българската агенция по безопасност на храните. Денков наблегна и на факта, че правителството вече е започнало работа по промяна на методиката, с която се разпределят субсидиите, като целта е да има по-балансирано разпределение, което дава повече възможности на малките и средните производители на плодове, зеленчуци, месо, мляко и мед.

По отношение на предстоящия протест на земеделските производители, Николай Денков уточни, че единствената инструкция към вътрешния министър Калин Стоянов е да се осигури законно преминаване на целия протест. "Ако протестът е съгласно законовите норми, няма да има проблем за участниците", каза още Денков.

Относно думите си, че няма да преговаря с терористи и готов ли е да се извини, министър-председателят заяви: 

"Уважавам труда на всички земеделци, тези, които произвеждат нашата храна. Готов съм да работя с всеки един от тях, който заедно с правителството е готов да реши проблемите, натрупани в сектора от десетки години. Ако някой от тези хора се е почувствал засегнат от моите думи, готов съм да се извиня. Но има други, на които не виждам за какво да им се извинявам. Това са тези, които получават "лъвския пай" от многомилиардните помощи, които бяха дадени през последните години. С тях си построиха вили, купиха си яхти и скъпи коли. Голяма част от тези хора в момента са в сърцето на организацията на този протест. На тях не виждам за какво да се извинявам и моят призив към хората от аграрния бизнес е да решат към коя от тези групи искат те да участват".