Ако подам оставка, бих хвърлил държавата в хаос и приемането на бюджета и това което правим, да отиде да вятър. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в края на визитата си в Обединените арабски емирства.

"С цялото си уважение се отнасям към майките на децата с увреждания и ги моля да изчакат да си свършим работата. Като гледам "тези отстрани, които уж загряват, в такава тежка катастрофа ще вкарат държавата, че просто ви го гарантирам. Затова стискам зъби, търпя и гледам да си свърша работата", каза Борисов.

Премиерът призова партньорите в "Обединени патриоти" да се разберат, а майките на децата с увреждания да не бързат с искането на оставка на Валери Симеонов, за да може да бъдат изпълнени техните искания.

Още миналата седмица поднесох извиненията си за думите на вицепремиера Валери Симеонов към протестиращите майки на децата с увреждания. Поднесох извинение от свое име и от името на министрите и искам да помоля и протестиращите майки да изчакат с исканията си за оставки, за да им "случи каузата", каза още Борисов.

Той посочи, че проектите на Закона за хората с увреждания и на Закона за личната помощ ще се приемат бързо по график, като още в тази седмица ще бъдат приети в комисии и на първо четене в Народното събрание. Проектът на бюджет за 2019 година ще бъде приет от МС на 29 октомври и с него в сферата на помощта за хората с увреждания ще бъдат дадени в повече 150 млн. лева, каза Борисов.

Оставката на вицепремиера Валери Симеонов е сложна, защото първо трябва да бъде предложена от коалицията "Обединени патриоти", а те са три партии със споразумение помежду си, посочи премиерът.

Мога да му поискам оставката, но това няма правна стойност в нашите взаимоотношения - а ако искам тази оставка силово, "ще се счупи цялата конструкция" на управлението, подчерта той.

По думите му, с един подобен акт правителството ще падне.

Надявам се колегите от "Обединени патриоти" да решат взаимоотношенията си. Видно е, че между Валери Симеонов и Волен Сидеров има огромно напрежение , но когато са си слагали подписите в споразумението, сме се разбрали това да е за четири години. Всичко друго е дезертиране, бягане от отговорност и нарушаване на споразумението, каза Борисов. Мога само да помоля протестиращите майки да изчакат да си изпълним ангажимента към тях, защото техните деца не са "уж болни" - те са болни, каза Борисов.