Мустафа Карадайъ бе преизбран за председател на Движението за права и свободи на първата по рода си онлайн отчетно-изборна конференция на партията под мотото "Свобода, единство, заедност". Събитието се излъчва на официалната Фейсбук страница на пресцентъра на Движението за права и свободи. Повече от 800 делегати, организирани в над 100 виртуални-точки участваха в конференцията, за да изберат лидер и Централен съвет с мандат от 3 години.

"С този избор ме натоварвате с тежестта да продължавам да работя всеотдайно, за да го оправдавам всеки ден, с тези думи председателят на ДПС благодари за доверието и продължи:

"Не се заблуждавам, признавам, аз съм човек и като такъв допускам грешки. Въпросът е в това до колко можеш да видиш своите грешки, да ги анализираш, да ги признаваш и да се учиш от своите грешки. Мога да кажа, че съм благодарен на своите грешки на възможността да се уча от тях. Благодарен съм и на тези, които ми показваха грешките и така трябва да бъде. Ние сме партия която върви напред. Развива се! Твърдо вярваме, че успехите се дължат на усилията на всеки един от нас, когато сме обединени и в заедност вървим по пътя. Ние сме партията, която не просто има амбиция да участва в управлението, ние знаем, че имаме силата, волята и капацитета да работим и да направим живота на българските граждани по-добър.

Вярваме, че можем и трябва да възстановим демокрацията и да пазим мира като ценност. Демокрацията означава сблъсък на идеи, толерантност на гледните точки и сериозни дебати. Историческите условия ни гарантират основното предимства в този процес - да имаме характер. Не очакваме да спрат лъжите и лъжливите внушения за нас. Ние ще продължаваме да се борим за доверието на всички наши избиратели и на всички български граждани. Да доказваме правотата на нашите идеи за едни по-добър живот в чиста и здравословна среда, където живота и здравето на всеки един от нас са защитени, където живота и здравето на всеки един човек са ценност, която държавната машина е призвана да гарантира. Още веднъж благодаря на всички ви за доверието. За мен е чест да бъда част от най- организираната стабилна и сериозна партия в България, част от либералното политическо семейство в Европа и в света".

По време на конференцията бе избран състава на Централния съвет. Програмата и решенията на НК.

Карадайъ се обърна към почетния председател на д-р Ахмед Доган с думите "Благодаря ви, че ви има и че продължавате да ни насочвате. България и световната либерална общност има нужда от вас има. За нас е празник, днес да сте с нас дори и при тези условия".

Председателят на ДПС закри Национална отчетно-изборна конференция с пожелание за здраве и успех в борбата срещу COVID-19 и победа на предстоящите избори.

Послания от форума на ДПС

Десетата Национална отчетно-изборна конференция беше открита по-рано днес от бившия депутат Юнал Лютфи, който изтъкна историческите заслуги на партията за опазване на етническия мир в страната и обяви, че на предстоящите избори ДПС трябва да се представи в пълния си потенциал, за да се противопостави на "сегашното некомпетентно управление".

Председателят на партията Мустафа Карадайъ също разкритикува управлението. Той изтъкна, че ДПС отбелязва своето безпокойство за състоянието на страната. Липсата на реформи и стимули за спасяване на бизнеса са проблеми, чието решение е извън възможностите на правителството, а причината за това е включването на национализми и популизми в централната власт, каза Карадайъ.

"Налице са предпоставки за историческата мисия на ДПС в името на спасението на България. Трябва да използваме нашата сила и енергия за промяна на статуквото, за да гарантираме реформа на всички сектори в страната. Ние трябва да бъдем активни и да реализираме нашата програма за ускорено догонващо икономическо развитие на страната", подчерта още той.

Целта на ДПС е достойно представяне на изборите и участие в изпълнителната власт, обяви още Мустафа Карадайъ. Той посочи, че са налице предпоставки да бъде изпълнена историческата мисия на ДПС в името на спасението на България чрез реформа на всички сектори и реализиране на програмата за ускорено догонващо икономическо развитие на страната:

"За да се реализира нашата програма, е нужно силно ДПС. Най-важната цел на ДПС е да се утвърди като един от реалните политически субекти у нас със значимо участие в парламента и местната власт, а така също и в централната изпълнителна власт".

Аплодисменти предизвика включването на почетния председател на ДПС Ахмед Доган в конференцията. В приветственото му слово към делегатите, прочетено от евродепутата Илхан Кючюк, той призова за активност в справянето с предизвикателствата на днешния ден:

"Задачата на задачите - да предотвратим очертаващата се на хоризонта хуманитарна катастрофа. Всички усилия трябва да бъдат центрирани в борбата с коронавируса и последствията от него за нашите избиратели и за всички граждани на страната".

След това самият Доган поздрави делегатите:

"Така съм се сърдил на съдбата, че ме направи политик, но като гледам как се появявате, утвърждавате и развивате, трябва да се извиня на съдбата, защото получавам едно огромно вътрешно удовлетворение като ви гледам как сте модел за другите".

Приветствие запис към делегатите поднесе и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Той изрази съжаление, че не е могъл да се включи в работата на конференцията, но пожела протичането ѝ да е успешно за благото на "сънародните ни в България". Знаете, че сърцето ни е с вас, допълни той.

Едроган похвали и премиера Бойко Борисов за борбата му с коронавируса. Изхождайки от разбирането, че "Приятел в нужда се познава", в най-критичния период на пандемията бяхме до нашата съседка България, предоставяйки ѝ медицинска помощ и подкрепа", каза Ердоган.

"Вярваме, че Движението за права и свободи, заело своето важно място в българската демокрация, ако е рекъл Господ, ще продължи по своя път с по-всеобхватно и приобщаващо разбиране през новия период. Турция ще продължава да бъде до вас на основата на добросъседските си отношения, приятелството и съюзническите си връзки с България", каза още турският президент.

Сред официалните гости са лидерите на европейските и световни либерали, Хакима ел Хаите, президент на Либералния интернационал, и Ханс ван Баален, президент на АЛДЕ.