Под мотото "Свобода, единство, заедност" ДПС ще проведе своята Х-та Национална отчетно-изборна конференция онлайн, съобщиха от пресцентъра на партията. Първата по рода си изцяло онлайн отчетно-изборна конференция ще се състои на 12 декември от 11.00 часа, като очакванията са сегашният председател Мустафа Карадайъ да бъде избран за втори мандат.

В отговор на предизвикателствата на времето, свързани с пандемията от COVID-19, Движението за права и свободи организира своите структури в изграждането на повече от 100 онлайн-точки, от които всеки от 843-те делегати ще участва пълноценно в работата на форума. Главен приоритет при реализацията на най-високия партиен форум е спазването на всички противоепидемични мерки и запазването на здравето и живота на участниците и гостите.

В организацията на Националната отчетно-изборна конференция са ангажирани десетки активисти от всички областни и общински центрове в страната. На 12 декември Националната конференция на ДПС ще избере свой председател и членове на Централния съвет на ДПС, който е постоянно действащият партиен орган по вземане на решения между конгресите.

На предходната си IХ-та Национална отчетно-изборна конференция през 2016 година ДПС избра за свой лидер Мустафа Карадайъ. Делегатите на Х-тата Национална конференция са го номинирали за втори мандат.

Тази година Движението за права и свободи отбеляза 30 години от своето учредяване - ДПС е учредена на 4 януари 1990 година, а първата национална конференция е проведена на 26 март 1990 година. На нея за председател е избран д-р Ахмед Доган, който и до днес е почетен председател на ДПС, посочват от партията.

Сред официалните гости, поканени на Националната отчетно-изборна конференция на ДПС са лидерите на европейските и световните либерали, Реджеп Тайип Ердоган - президент на Република Турция и председател на Партията на справедливостта и развитието, председатели на партии в Турция, посланиците на страните-членки на ЕС, НАТО, дипломатите на държавите-постоянни представителки в Съвета по сигурност на ООН, посланиците на балканските държави.

Представителите на медиите, анализатори, журналисти, симпатизанти и членове на ДПС и всички желаещи ще имат възможност да следят на живо онлайн излъчването на Х-тата Национална отчетно-изборна конференция на ДПС на страницата във Фейсбук ДПС Пресцентър https://www.facebook.com/presscenterdps от 11.00 часа на 12-ти декември, събота, информират от партията.