Под мотото "Свобода, единство, заедност" ДПС провежда днес онлайн десетата си Национална отчетно-изборна конференция. Събитието се излъчва на официалната Фейсбук страница на пресцентъра на Движението за права и свободи.

Форумът беше открит от бившия депутат Юнал Лютфи, който изтъкна историческите заслуги на партията за опазване на етническия мир в страната и обяви, че на предстоящите избори ДПС трябва да се представи в пълния си потенциал, за да се противопостави на "сегашното некомпетентно управление".

Председателят на партията Мустафа Карадайъ също разкритикува управлението. 

ДПС отбелязва своето безпокойство относно развитието на управлението на страната - кризата в здравеопазването, състоянието на социалната сфера и на образователната система. Това заяви Карадайъ в доклада си пред делегатите на Х Национална отчетно-изборна конференция, която се състои онлайн под мотото "Свобода, единство, заедност".

"Липсата на реформи и липсата на стимули за спасяване на бизнеса са проблеми, чието решение е вече извън възможностите на правителството", коментира Карадайъ. Той посочи, че недоверието към управляващите е повсеместно и то създава чувството на несигурност и липса на перспектива. "Всичко това се случва на фона на ясни индикации за нарастване на напрежението и очертаващата се дестабилизация в страната", заяви Карадайъ.

Тази картина на управляващите беше предначертана от ДПС. Многократно предупреждавахме партия ГЕРБ за създадените от самите тях предпоставки за провал на управлението поради включването на национализмите и популизмите в централната власт, посочи лидерът на ДПС.

По думите му пропиляната възможност за управление на страната с ясна програма за ускорено развитие, която да е основа за сформирането на парламентарно мнозинство и за подкрепа на правителство на малцинството на ГЕРБ, за което ДПС е настоявало след изборите през 2017 г., също е било предначертано поради националпопулистката същност на ГЕРБ.

"Основен модел за правене на политика на ГЕРБ е разделението и противопоставянето, придружени с езика на омразата, арогантността и агресията. А резултатът е ерозия на държавността, рушене на демокрацията, погазване на правата и свободите, неспазване на Конституцията и законите на страната.", посочи Карадайъ.

Лидерът на ДПС настоя за спешни реформи във всички сектори въз основа на ясна програма за развитие. Той заключи, че по никакъв начин не са били разбрани призивите на Движението за включване на всички свободни и активни граждани в управлението като процес, както и в създаване на условия за преход към зелена икономика. Припомни заявката от началото на есенния парламентарен сезон за оставка на правителство и президент и поемане управлението на страната от експертно правителство, което да изведе страната от кризата и да приеме бюджет и да организира свободни и честни избори.

Това е факт, чиито последици ще бъдат отчетени на предстоящите избори, като размерът на щетите за управляващите ще бъде право порпорционален на времето до изборите, коментира Карадайъ.

В отчета си той посочи, че единството и заедността не са просто емблема на ДПС, а кауза и негова същност.

"Днес нашата сила ни дава самочувствието на строители на демократична България, стожер на демокрацията и на мира в страната. Самочувствието да бъдем мост за толерантност на Балканите, за реформатори в европейски план", каза Карадайъ.

"За да се реализира нашата програма, е нужно силно ДПС!", категоричен бе той. Мустафа Карадайъ изтъкна, че доброто представяне на предстоящите парламентарни избори е въпрос на чест за ДПС.

Партията е организирала структури в изграждането на повече от 100 онлайн точки, така че всеки от 843 делегати да участва пълноценно в работата на форума.

Сред официалните гости са лидерите на европейските и световни либерали, Хакима ел Хаите, президент на Либералния интернационал, и Ханс ван Баален, президент на АЛДЕ.

Турският президент Реджеп Ердоган отправи видеопоздравление.

"В най-критичния период на пандемията бяхме до нашата съседка България. Тази година сме придудени да организираме голяма част от събитията си онлайн, поради пандемията, която засегна целия свят, включително и нашите страни. Виждаме, че под лидерството на моя скъп приятел, министър-председателя Борисов, България също продължава да води решителната си борба с коронавируса. Изхождайки от разбирането, че "приятел в нужда се познава" Турция също оказва подкрепа според силите си, на приятелските си и братски народи в този процес", каза президентът на Турция.

Според него пандемията отново ни е напомнила за голямото значение на солидарноста и споделянето.

"Варвам, че Движението за права и свободи, заело своето важно място в българската демокрация, ако е рекъл Господ, ще продължи продължи по своя път с по-всеобхватно и приобщаващо разбиране през новия период. Турция също ще продължава да бъде до вас, на основата на добросъседските си отношения, приятелството си и съюзническите връзки с България", каза в своето видеообръщение президентът на Република Турция.

"Във ваше лице поднасям своята обич, и уважение на всички наши сънародници и на цяла България. Останете със здраве", каза още Ердоган.