Българска делегация от няколко институции ще преговаря в САЩ за новите изтребители с американското правителство. Тя е съставена от представители на Министерството на отбраната и на Военновъздушните сили, както и на министерствата на финансите и на икономиката.

"Става дума за търговска сделка и пресечната точка с нашите възможности ще е при цена от около 2,5 млрд. лева." Това заяви пред БНР о.р. полк. Любен Лозанов, който дълги години отговаря за безопасността на полетите в Щаба на Военновъздушните сили. Той обясни, че при такива военни програми правителството на САЩ работи с директно плащане наведнъж и предположи, че "вероятно Щатите ще предложат на българската страна да вземе банков заем, за да плати цялата сума, а след това да плаща съответните вноски на банката".

Според него преговорите са "обречени на успех, въпреки че е възможно да се удължат леко". Той изрази очакване за компромиси най-вече от страна на България.

"Според мен вече текат предварителни разговори през посолството на САЩ в България. По всяка вероятност ще купим самолети Ф-16, които леко ще бъдат осакатени от гледна точка на въоръжение и възможности и може би на по-висока цена", коментира о.р.полк. Лозанов по БНР.

"В нашата армия има няколко вертолета, които почти не летят, и три транспортни самолета. Друго въоръжение не е внесено. Бойна техника и бойни платформи нямаме. Радарите едва смогват да дадат картина на въздушната обстановка. Този дълъг период на пренебрегване на армията като елемент на националната ни сигурност и разчитане на атлантическата солидарност и това, че като сме в НАТО, ще важи Член 5*, доведе до този тъжен резултат. Сега, когато вече го осъзнаваме, ни е трудно да приемем факта, че ние сме със старото си въоръжение от Варшавския договор", добави още той.

Каракачанов: Плащането да е разсрочено

По-рано министърът на отбраната Красимир Каракачанов каза, че за самолетите ще се преговаря в рамките на фиксираната от парламента цена, без да се намаляват способностите на самолетите. Първоначално беше приет таван от 1,8 милиарда лева за 8 самолета, но парламентът прие възможност да се достигне и по-голяма сума. Решението, според министъра, трябва да отговаря на българските финансови възможности. Плащанията трябва да са разсрочени, защото иначе може да затрудни финансирането на останалите проекти (за ВМС и пехотата - б.р.), припомни той.

Посланик Рубин: Ще получите най-добрата цена

България ще получи възможно най-добра цена за изтребителите F-16, каза американският посланик Ерик Рубин. Според него цената на изтребителите е разумна. Рубин допълни, че сумата е голяма и затова САЩ ще подкрепят възможно най-добрите условия, "погледнати през нуждите на България". Той повтори, че сключването на сделка е "много важна цел не само за сигурността на страната, а и за сигурността на НАТО".

*Член 5 от Вашингтонския договор гласи: Страните се съгласяват, че въоръжено нападение срещу една или повече от тях в Европа или Северна Америка ще се разглежда като нападение срещу всички тях и всяка страна се съгласява, че при такова нападение, в силата на правото за индивидуална или колективна самозащита, признато от чл. 51 на Устава на ООН, ще окаже помощ на нападнатата страна или нападнатите страни, предприемайки незабавни действия, каквито смята за необходими, индивидуално или съвместно с други страни, включително използването на въоръжени сили, за възстановяване и поддържане на северноатлантическата област.