Кандидатът за кмет на столицата, издигнат от ПП, ДБ и "Спаси София", с подкрепата на "Екипът на София", е предприемач и съосновател на "Телерик", инвеститор в сферата на технологиите и иновациите, филантроп. Той се оказа първата публично обявена номинация за кмет на столицата няколко месеца преди местните избори. 

Васил Терзиев е роден на 9 юни 1978 г., завършил е Първа английска езикова гимназия в София, след което Американския университет в Благоевград със специалност "Бизнес администрация". Женен, с две деца.

Най-известен е като съосновател и изпълнителен директор на "Телерик", компания глобален доставчик на инструменти и решения за разработка на софтуер и управление на съдържание. През 2014 г. компанията е продадена за 262,5 милиона долара, което за онзи момент е най-голямата сделка в историята на българската стартъп екосистема.

Терзиев има ключова роля в развитието на технологичната и иновативна екосистема в България чрез многобройните си инициативи и инвестиции. Освен това подпомага привличането на инвестиции в множество бизнеси в България.

През 2009 г. той е ключовият двигател зад основаването на Телерик Академия - проект на компанията за обучение на квалифицирани софтуерни специалисти. Академията предоставя интензивен и безплатен 12-месечен тренировъчен курс за хора, които търсят кариера в разработването на софтуер, QA или техническа поддръжка.

От създаването си Академията е помогнала на над 10 000 души да започнат работа в ИТ сектора. С програми, реализирани в над 50 града в цялата страна, Академията е обучила повече от 20 000 ученици от създаването си през 2010 г. Близо 93% от възпитаниците на училището са направили успешна професионална кариера в областта, избирайки да останат да работят в България.

През 2017 г. Терзиев става управляващ съдружник в Eleven Ventures, фонд за рисков капитал в ранен етап, базиран в България, който е инвестирал в някои от най-емблематичните технологични компании в Югоизточна Европа.

Признат като един от най-добрите инвеститори в региона. Съосновател е и на бизнес инкубатора "Кампус Екс", чиято цел е да създава благоприятна среда за стартиращи компании.

През май 2023 г. той се оттегля от позицията си на партньор във фонда, за да се отдаде на обществена дейност и днес вече официално назована причината - борбата за кметското място в София.

Васил Терзиев подкрепя множество благотворителни инициативи в областта на здравеопазването, образованието, спорта, социалното подпомагане, оказването на помощ при бедствия и много други. Осигурява стипендии на студенти за обучение в чужбина и подкрепя редица институции в областта на образованието.

Терзиев е бил член на управителните съвети на образователната организация "Заедно в час" и на Американския университет в България.

Васил Терзиев е носител на множество награди за принос към обществото и бизнеса:

Награда за индустриален мениджмънт "Атанас Буров" (2015)

"Христо и Евлоги Георгиеви" (2016)

"Сделка на годината" на българското Министерство на икономиката (2014)

"Екосистемен герой на годината" от BESCO (2020)

"Най-щедър индивидуален дарител" от SOS Kinderdorf (2017)

"Топ донор" от Тук-Там (2021)

"Посланик на HelpKarma" (признат за най-щедрия индивидуален донор на платформата), пише още в биографията му.

Снимка: БТА