Парламентът гласува правна възможност за отлагане преброяването на населението у нас догодина при обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка. Дава се право на Министерския съвет да може да промени датата на преброяване на населението и жилищния фонд през 2021 г. Това стана с приети на първо и на второ четене промени в Закона за преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 г., внесени от ГЕРБ.

Съгласно закона преброяването следва да започне в 0.00 часа на 22 януари 2021 г. и да приключи в 20.00 ч. на 15 февруари 2021 г. Поради невъзможността да се предвиди развитието на епидемията през месеците януари и февруари, съществува реална опасност от сериозни проблеми при преброяването, особено с преброители, пише в мотивите.

Според вносителя законопроектът няма да има пряко или косвено въздействие върху държавния бюджет.

Вчера и от НОИ поискаха отлагане на преброяването заради пандемията.

Александър Ненков, един от авторите на промените, обясни, че в момента е нецелесъобразно да се проведе преброяване заради обстановката. Необходими са около 30 000 преброители, според НСИ, които ще трябва да посещават домовете, в някой има хора под карантина или заразени, аргументира се той.

От БСП се възпротивиха за това, че парламентът абдикира от задължението си то да промени тези срокове. Казаха, че биха могли да го направят, след като видят как се развива епидемичната обстановка.

"Има логика в това да не се бърза и да не се направи преброяването веднага на 22 януари, но това не може да стане, разтоварвайки се просто от отговорност и давайки на МС възможността да решава. Този проблем е от съществено значение, трябваше да бъде решен в пленарна зала и със закон, така както е направено през март 2019 година. Още повече, че този дебат би бил полезен, тъй като има и други проблеми с преброяването - по начина на набиране на доброволци, по начина на набиране на хора, които да го правят и т. н. Отново казвам - въпрос от национално значение е, от който парламентът не може да абдикира", каза Крум Зарков от БСП.

Александър Ненков не се съгласи, че преброяването има отношение към предстоящите избори. Не отменяме закона, а даваме възможност за гъвкаво решение, обясни той защо не се фиксира нова дата. Няма задкулисие, категоричен беше представителят на ГЕРБ:

"Много ме съмнява, че след 2,3, 4 седмици кой знае колко обстановката ще е променена, така че ние да фиксираме някаква дата в парламента, която да се окаже после недостатъчно целесъобразна. Ние сме дали възможността, както и по много други тема, МС да има тази възможност, ако прецени за целесъобразно да обяви друга дата за започване на преброяването и няма никаква задкулисност в това наше предложение. Напротив, то е обосновано единствено и само от целесъобразността. Самите вие разбирате колко е абсурдно, извинявам се, на 22-ри да започнем едно такова преброяване и 30 000 души да тръгнат по домовете на хората".

Юлиан Ангелов от "Обединени патриоти" обърна внимание, че е важно да се направи обективно преброяване. Не виждаме проблем, ако Министерският съвет определи датата, допълни той. Има направена добра преброителска карта, която дава възможност хората да бъдат преброени както трябва, изтъкна депутатът.

Парламентът направи промени и в Закона за Радиото и телевизията, за да се уеднакви с еврпейска директива. Така телевизиите и доставчиците на медийни услуги ще трябва да направят достъпна информацията си за хора с увреден слух или зрение.

Освен това парламентът ратфицира днес споразумение за заем между ЕС и България в размер до 511 милиона евро, с което да се компенсират социално-икономическите мерки срещу пандемията COVID-19.