Със заповед на премиера в Министерството на правосъдието се връща Вергиния Мичева-Русева, която заемаше поста на заместник-министър до 11 декември 2015 г. Тогава тя отговаряше за детското правосъдие и законодателството, свързано с правата на хората с увреждания, и подаде оставка заедно с министър Христо Иванов.

На последното си заседание за миналата година Висшият съдебен съвет я възстанови на длъжност като съдия в Окръжен съд-Разград. В крайна сметка обаче тя е решила да се върне на поста си в държавната администрация. 
 
Вторият нов заместник-министър, който се присъединява към екипа на министър Екатерина Захариева, е Красимира Филипова, която към момента e заместник-апелативен прокурор в Апелативна прокуратура – София. Тя поема ресора със затворите и арестите.

Филипова има 14-годишен стаж в съдебната система. Тя е завършила право в Софийския университет. Започнала е работа като младши прокурор в Ботевград, после е била редови в Костинброд, а през 2006 г. става зам.-районен прокурор пак там. В периода от 2010-а до 2014-а година е била заместник-окръжен прокурор на София, а от около две години е заместник-апелативен прокурор.

Заедно с Иванов оставки подадоха и други двама зам.-министри от екипа му - Андрей Янкулов и Петко Петков. Борисов не прие тази на Янкулов. По информация на БНР към тях също е имало покани да работят със Захариева, но те са отказали. Възможно е обаче да подпомагат експертно новия правосъден министър. Такава възможност не била изключена и за самия Христо Иванов.

Сега ВСС трябва да върне в прокуратурата Янкулов, който формално все още е на поста заместник-министър.