Правителството отпусна 16 млн. лева за подмяната на двигателите на осем самолета.

"Докато дойдат Ф-овете, на осем самолета да им бъдат подменени двигателите, така че нашите летци да могат да изпълняват задълженията и да бъдат сигурни", каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в началото на днешното правителствено заседание.

Парите се отпускат, за да може българските летци да упражняват задълженията си безпроблемно и да бъдат сигурни, добави министър-председателят.

Борисов каза още, че на срещата на върха на НАТО в Лондон, която продължава и днес, България ще бъде хвалена за всичко това, което е направила като член на алианса.

България е втора по изпълнението на критериите на НАТО за тези година с 3,1 процента от БВП, изтъкна премиерът. 

В края на август т.г. Министерството на отбраната съобщи, че първият от общо осем самолета Су-25 е заминал (на 28 август), за ремонт в "558-и авиоремонтен завод" в град Барановичи, Беларус. Там на машината ще бъде извършен основен ремонт, увеличаване на ресурса и преоборудване.

Су-25 беше разглобен на основни части и натоварен на самолет Ил-76. Транспортирането до авиоремонтния завод беше извършено успешно, съобщи на 29-и същия месец МО.

За ремонта на изтребителите правителството осигури на МО 82,510 милиона лева. Още тогава Бойко Борисов заяви, че ремонтът на тези изтребители ще позволи възстановяване на летателната им годност и запазване на придобитите отбранителни способности до придобиване на новите самолети.

В края на юли т.г. със законова промяна бе решено, че Министерството на икономиката няма да има водеща роля при сделката за ремонта на двигателите на руските самолети Су-25.