Камионът, който се взриви на Кримския мост, може да е бил управляван от 52-годишния Махир Юсубов. Това съобщава Life.ru, цитирайки информацията от Telegram канала Mash. Камионът е собственик на племенника на Махир - Самир Юсубов.

Според информацията от 6 октомври шофьорът на камиона не се е свързвал с близките си.

Източник от от правоохранителните органи е заявил пред RBC, че "шофьорът не е знаел за планираната терористична атака". Той получил поръчка за транспортиране на торове по интернет.

News.ru отбелязва, че последната спирка на товарното превозно средство е село Стрелка, което се намира в район Темрюк на Краснодарския край. В момента в дома на Махир Юсубов тече обиск, уточнява се и маршрутът на камиона.

От своя страна пленникът Самир, чиято собственост е превозното средство, пусна видеообръщение в Telegram, на което обяснява, че няма нищо общо със случилото се.

"Аз, Самир Юсубов, нямам нищо общо със случилото се на Кримския мост", заявява младежът и също потвърждава информацията, че камионът е бил управляван от чичо му.

"През целия си живот той се е занимавал с превоз на товари", обяснява още Самир. 

Междувременно стана ясно, че руският президент Владимир Путин е подписал указ за засилване на мерките за защита на Кримския мост, енергийния мост и газопровода от Краснодарския край до Крим. Това съобщиха от пресслужбата на Кремъл, след като камион се взриви на Кримския мост рано през деня, предава TACC.

Путин е възложил организацията и координацията на мерките по защитата на моста и газопровода на Федералната служба за сигурност.

Според указа, който влиза в сила от датата на подписването, това се прави с цел повишаване на ефективността на мерките за защита на транспортния преход, енергийния мост и газопровода през Керченския пролив.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу пък е назначил армейски генерал Сергей Суровикин за командир на Обединената група войски в района на специалната операция в Украйна, съобщи днес пред журналисти говорителят на военното ведомство Игор Конашенков, цитиран от ТАСС.

Снимка: AP/БТА

Междувременно руското министерство на транспорта съобщи, че вече е отменено ограничението за движение на автомобили и автобуси по лентите на Кримския мост, които не са били засегнати от експлозията рано тази сутрин, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В съобщението на ведомството се посочва, че движението засега ще бъде ограничено до пресичане на отсечката между Крим и Таманския полуостров.

Кримският губернатор Сергей Аксьонов заяви в социалните медии, че тежкотоварните превозни средства ще преминават с фериботи.

Взривът срути два сегмента на едно от двете автомобилни платна и предизвика голям пожар на железопътната част от съоръжението. По предварителни данни има трима загинали, припомни ТАСС.

Първоначално движението по моста беше спряно изцяло, но към 16:00 ч. местно време отново беше отворено за автомобили и автобуси. Очаква се тази вечер да се възобнови и движението на влакове.