"Продължаваме промяната" внася сигнал в ДАНС срещу шефа на БАБХ за установени бездействия по граничния контрол на ГКПП "Капитан Андреево", заяви депутатът от ПП Даниел Лорер. От партията смятат, че това е една от причините за неприемането ни в Шенген.

"Технически България е готова, но нас ни се каза ясно от Нидерландия, че България има сериозен проблем - с корупцията и сериозен проблем с прилагането на закона и правовата държава по принцип. Правителството "Петков" започна много мащабни промени, за да възвърнем доверието както у българските граждани, така и у нашите партньори от ЕС. Акцията на "Капитан Андреево" беше за да видят нашите европейски партньори, че една от най-големите сухопътни граници на Европа е отново сигурна за внос и износ на плодове и зеленчуци. За съжаление инициативата поета от кабинета Петков за опазване на границите изглежда саботирана от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Сигналът, който ще внесем, касае бездействието на тази институция по отношение на всички мерки, които ние взехме това нещо да не се връща отново", заяви Лорер.

"Бездействието на тази агенция по време на служебното правителство по възвръщането на контрола и връщането на хартиената бюлетина в парламента е сериозна стъпка назад в правовата държава", допълни той.

Връщането на броенето на ръка на бюлетини в българските избирателни секции е начин да се правят всевъзможни изборни измами, подчерта депутатът.

"Освен това, и това отново ни бе казано от нашите европейски партньори, вместо да се занимава с реалните реформи, които бяха внесени от ПП - за борба с корупцията, за контрол над прокуратурата, за КПКОНПИ и т.н. ние изгубехме две седмици да връщаме една компрометирана хартиена бюлетина и броенето на ръка", заяви Лорер и припомни, че

Хърватия се присъедини към ЕС по-късно от България и вече беше приета в европейското пространство без забележки.

"Това значи, че през всичките тези години българската администрация не е полагала тези усилия, иначе отдавна щяхме да сме забравили тази тема", смята депутатът от ПП.

"България трябва да отстоява своето право да бъде в Шенген, показвайки техническа готовност, която имаме от години, запазвайки я, и продължавайки да прави стъпки към правовата държава, а не обратно към корупция", заяви още Лорер.