Скандал предшества попълването на парламентарните комисии. Спорът се зароди заради това кой да вземе ръководството на спортната комисия. 

Председателят на ПГ на "Продължаваме Промяната" (ПП) Андрей Гюров се оплака от парламентарната трибуна, че късно вечерта са били уведомени, че комисията по младежта и спорта е пренасочена към ДПС, а за ПП е отредена тази за правата на човека. Това не е станало на председателски съвет и със съгласието на "Продължаваме Промяната", заяви той. Гюров попита какво стана след закриването на заседанието вчера и кой в крайна сметка реди комисиите в това НС.

Председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ отвърна, че ДПС е изчакала всички парламентарни групи да си заявят комисиите и са поискали такива, които не са били пожелани от никого. Той подчерта, че в началото комисията по младежта и спорта е била заявена само от ДПС.

Съпредседателят на ПП Асен Василев оспори твърдението на Карадайъ и призова, когато лъжат от трибуната, да ги санкционират. Той отбеляза, че от ПП също са заявили комисията по бюджет и финанси и регионалната комисия, като ДПС са получили бюджетната комисия.

В отговор Хамид Хамид от ДПС прочете от трибуната първата заявка на ПП за комисиите. Правна, енергийна, регионална, социална, антикорупционна - това са заявили ПП, посочи той.

"Тъй като тук имаше призив да наказвате лъжците, г-н председател, а самият призоваващ се оказа първият лъжец в това събрание, моля да го санкционирате", поиска Хамид.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков заяви, че след като спортната комисия е била отредена на "Продължаваме Промяната", някой се е обадил на ДПС и на ГЕРБ и е помолил спортната комисия да не е на ПП.

"Знаете ли защо - защото бившият министър на спорта Радостин Василев вчера подаде сигнал срещу служебния министър Весела Лечева в КПКОНПИ", обвини той, цитиран от БТА. "Което означава, че вие умирате от страх какво този председател на спортната комисия би разкрил", коментира Петков. По думите му, ДПС иска да си върне спортната комисия, защото не искат г-н Василев да я председателства.

Явор Божанков от "БСП за България" веднага се включи в спора, за да каже, че е важно да се разбере откъде е дошло обаждането. Ако е дошло от служебния кабинет на президента Радев, няма да съм изненадан, коментира той. Според него не може един служебен кабинет да се намесва във формирането на едно избрано Народно събрание и в създаването на комисии.

Мустафа Карадайъ коментира, че някой да си приписва, че е самостоятелен борец с корупцията, му навява мисълта да се обърне към председателя на НС, че е нужен семинар за компетенциите на институциите, включително на депутатите. По думите му, няма нужда народните представители еднолично да се вживяват в ролята на Рамбо, Конституционен съд, наказателен съд, административен съд.

Делян Добрев от ГЕРБ отбеляза, че вече е минал половин час в опит от страна на ПП да блокират днешното заседание. Той напомни, че в миналото Народно събрание опозицията е имала нула комисии, а сега получава толкова комисии, колкото депутати има.

Лидерът на "Български възход" Стефан Янев коментира, че са започнали дебата с емоции, с квалификации, с малка лекция по геометрия за триъгълници и четириъгълници.

"Предлагам ви да престанем с етикетите и да конструираме разговора, каза той и поиска почивка, за да се изясни въпросът с претенциите на ПП към спортната комисия. Почивка не беше дадена.