По традиция ПП ГЕРБ се регистрира първа за участие на местните избори на 27 октомври, след като в продължение на повече от седмица представители на младежката структура на партията даваха денонощни дежурства пред входа на Централната избирателна комисия, за да гарантират първото място на ГЕРБ.

Необходимите документи бяха внесени от членовете на ИК на ГЕРБ Живко Димитров, Живко Тодоров, секретаря на партията Цветомир Паунов, зам.-председателят на ГЕРБ Димитър Николов и членове на младежката структура на партията.

От партията обявиха, че са събрали 40 000 подписа, но не открехнаха завесата, за да кажат кой е кандидатът на ГЕРБ за кмет на София, а казаха, че самият той ще съобщи, когато сметне за добре. О събраните 40 000 подписа в комисията бяха внесени 9999, това обяви Димитър Николов - зам. председател на ИК на ГЕРБ. Николов увери, че документите са приети без забележки. "Очакваме в рамките на следващите дни ЦИК да се произнесе и да ни регистрира за предстоящия местен вот", посочи Николов.

Снимка:bTV

Той пожела на всички кандидати от структурите на ГЕРБ успех на изборите. Николов коментира още, че през седмицата са проведени срещи с всички структури на страната, по време на които подробно са разгледани предложенията за кандидати за местна власт, както и предложенията за кандидати на други партии и формации, с които ГЕРБ ще си партнира в предстоящите избори. "Всеки ден Изпълнителната комисия на ГЕРБ излиза с конкретни решения, коментира Николов в отговор на въпрос, каква част от кандидатите на СДС - ГЕРБ ще подкрепи.

Снимка: БТА

Той заяви, че кампанията ще е позитивна, показваща постигнатото и с ясни хоризонти за развитие за българските общини и добави, че очаква "наистина едни добри резултати".

Цветомир Паунов -областен координатор на ГЕРБ, коментира социологически проучвания, в които се дава преднина на омбудсмана Мая Манолова ако се кандидатира за кмет, като опити за политически внушения в една или друга посока, отколкото реални социологически изследвания. По думите му досега са прегледани 8 хиляди кандидатури, които в последствие ще бъдат обявени. Николов потвърди, че той остава кандидат за кмет на Бургас, а Живко Тодоров остава кандидат на ГЕРБ за Стара Загора. В Пловдив кандидат е Здравко Димитров.

Мирослав Петров пък ще е кандидатът на ГЕРБ за кмет на Плевен. Това реши Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Към момента Петров е областен управител на Плевен. Той е бакалавър по "Контратероризъм" от Военната академия във Велико Търново и магистър по "Социален мениджмънт" от Стопанската академията "Димитър Ценов" в Свищов. През 2005 и 2006 година Мирослав Петров успешно завършва обучения на ФБР /ИЛЕА/, съответно в Унгария и САЩ. Има дългогодишен опит на всички нива в системата на МВР като през февруари 2013 г. е назначен за директор на ОД на МВР - Плевен.