Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Майк Помпейо по повод разпространението на пандемията COVID-19, съобщи пресцентърът на Министерски съвет.

Двамата са дискутирали мерките, които всяка една от двете страни прилага, за ограничаването на вируса.

Бойко Борисов и Майк Помпейо са били единодушни, че всички страни са длъжни да продължат борбата с пандемията чрез взаимопомощ и тясно сътрудничество при обмен на успешни практики в лечението.

Премиерът Борисов и държавният секретар Помпейо са обменили мнения за лекарства, медицински консумативи и тестове за диагностика на COVID-19. В разговора е било посочено, че учени и специалисти от САЩ разработват ваксина срещу вируса и България ще е сред първите страни, с които ще я споделят. Българският министър-председател поискал комплекти за тестове по метода PCR, пише в съобщението.

"Всяка държава има свои опит и знания, но ако споделяме заедно ефективните мерки ще се справим по-бързо в битката с пандемията", заявил Борисов.

Майк Помпейо посети страната ни през септември 2018 г.

Снимка: Архивна снимка от Министерския съвет

Българският премиер представил пред американския държавен секретар успешната реорганизация на българската индустрия, която от седмици произвежда защитни облекла, шлемове, очила и маски. Борисов подчертал в разговора, че облеклата отговарят на сертифицирани стандарти и изисквания за всички, работещи пряко с коронавируса.

Бойко Борисов отбелязал и приетия от правителството пакет от социално-икономически мерки в подкрепа на работодателите и работниците. Той подчертал пред Помпейо, че страната ни полага усилия да се запази заетостта на всеки гражданин.

"Като мине времето на пандемията, България, Европа и САЩ, които споделят еднакви демократични ценности и свободи на гражданите, заедно като стратегически партньори ще измъкнат държавите си от икономическата криза вследствие на коронавируса", казал в телефонния разговор Майк Помпейо.